Ako ostavljate alkohol, ostavite ga u Guči

Izvor: Politika, 10.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako ostavljate alkohol, ostavite ga u Guči

Na 48. Dragačevskom saboru, juče završenom, gostovali ljubitelji trube i veselja iz 30 država sa svih kontinenata

Guča Samouki majstori trube iz srpskih sela i dolova još jednom su zadivili poklonike ove muzike, primoravši ih da iz daleka sveta dođu u Guču, na 48. Dragačevski sabor. Petodnevni festival trubačke muzike, veselja i igre, po poseti među 15 vodećih u svetu uopšte, završen je juče po podne, finalnim takmičenjem 16 najboljih orkestara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije, uz pozdravno slovo Milutina Mrkonjića, ministra za infrastrukturu u republičkoj vladi.

– Ponovo je Guča centar sveta. Hvala ljudima koji su Sabor doveli na ove visine. Vlada Srbije obećava da će i narednih godina da bude pokrovitelj Dragačevskog sabora, a pre svega će pomoći oko infrastrukturnih projekata – kazao je Mrkonjić, otvarajući finale u prisustvu narodnog poslanika Velimira Ilića, domaćina 48. Sabora.

Slobodan Jolović, predsednik Saborskog odbora i Opštine Lučani, saopštio je juče da je ovogodišnja priredba, s procenjenom posetom od 650.000 gostiju tokom pet dana, nadmašila sve dosadašnje. Svoje goste na završnoj konferenciji za javnost, Dženifer Braš, zamenika američkog ambasadora, i Olega Buldakova, savetnika u ruskom poslanstvu u Beogradu, zamolio je da njihove države 2010. godine pošalju u Guču svoje najbolje predstavnike na 50. Sabor i takmičenje za prvu trubu sveta. „U taj obračun obavezno će se umeštati i Srbi, kao i uvek” – kazao je Jolović.

Makedonski ambasador u Srbiji, Aleksandar Vasilevski, zadivljen ambijentom u ovoj planinskoj varošici i brojem stranih gostiju, izjavio je na istoj konferenciji da je, ovih dana, „Guča mali Peking”.

Pre vodećih majstora koji su juče u 15.00 sati izašli na scenu, ovde je u subotu megdan delio trubački podmladak Srbije, gradeći imena koja će Gučom vladati naredne decenije. Tako je, na četvrtom takmičenju trubača pionira (do 15 godina) pobedio orkestar Vladimira Ivanovića iz Zagužanja kod Vranja, a najbolji trubač je Petar Milićević iz Kostojevića.

Omladinski orkestri (do 22 godine) takmičili su se dvanaesti put. Na ovom saboru pobedila je grupa Mija Bondžulića iz Lunovog Sela, drugi je „Etno art” iz Koštunića sa kapelnikom Markom Trnavcem, a treći orkestar Željka Jovkovića iz Mršelja. Najbolji omladinski trubač je Kristijan Azirović iz Bojnika, za njim su Bratislav Anđelković iz Lepenice i Jovan Jovanović iz Užica.

Među osmoricom takmičara zdravičara, najrečitiju je izrekao Miodrag Sibinović iz Knjaževca, dok su od 20 prikazanih narodnih nošnji najlepše šumadijske nosili Marija Mitrović (9) i Milan Dukić (12), oboje Gučani, dok je nagradu za devojačku vlašku odoru odnela Aleksandra Dumitrašković iz Kobišnice kod Negotina.

Danas se, u skladu sa običajima novog doba, mnogo lakše i o jednom trošku rešavaju pitanja nošnje i pisanja važnih poruka. Tu su, dakle, majica i logo. Puna ih je bila Guča, i na tezgama i na leđima. Možda se iz tih natpisa na šarenoj gornjoj odeći može bar delom razabrati stanje nacije ili, šta narod misli i priča.

S majica na Saboru prepisali smo sledeće redove: „Ako pijem vodu mogu da zarđam”, „Znam da alkohol škodi, ali utehe nema u vodi”, „Ja volim svoju taštu”, „Reci ne sportu, uživaj u pivu”, „Bolje pivo u ruci, nego posao u struci”, „Alkohol ne sme da trpi zbog posla”, „Hvala Bogu što sam Srbin”, „Rakija Connecting People”, „Ko ovde ne poludi, nije normalan”, „Šta me gledaš, plati pivo”, „Nemoj me pratiti, ja sam se izgubio”, „I ja sam Dragan Dabić”, „J... nas onaj ko nas sastavi”, „Poljubi me, ja sam Srbin, sele”, „Bolje stomak od piva, nego grba od rada”, „Teža ljubav bratska nego ruka dušmanska, i pre i posle 2008.”, „Rakija do Tokija”, „Za moj večerašnji izgled pobrinula se Apatinska pivara”, „Nisam zgodan al’ sam neophodan”, „Um caruje, snaga dobro dođe”, „Ko devojci, njemu dete”, „Čemu tuga, čemu bol, kad postoji alkohol”, „Ako želite da ostavite alkohol, ostavite ga kod mene” i na švedskom „Svenska, a naša Goča”.

Podanici države ispod Triglava bili su samo deo mnogoljudne inostrane kolonije na 48. Saboru. Ovde su, prema zvaničnim podacima, viđena lica iz tačno 30 država, i ko sve koga nije sreo i upoznao. Tako su Petar Topić (27) iz Melburna i Slavko Vidović Brica (24), iz Srbca kod Prnjavora u Republici Srpskoj, utvrdili da su takoreći, iz istog sela, jer je otac mladog Australijanca rođen u Srbcu. Kako su se sreli? Tako što su, slučajno dabome, šatori u Guči pod kojima Petar i Slavko kampuju sa društvom, postavljeni jedan do drugoga.

Od svih saboraša, najtežim putem u Guču došao je Simo Hadži Spasić (17). On živi u Velikoj Hoči kod Prizrena („Ostalo je samo nas 600 Srba”), naglašava hadžijsko prezime („Deda mi je bio u Jerusalimu 1932. godine”) i kaže da je, birajući more ili Guču, ocu saopštio da će u Dragačevo. Doputovao je sa još dvojicom mladih Srba iz svog zbega na Kosmetu, „kadetom sa prizrenskim tablama”.

– Kako ste prošli kroz Mališevo?

– Nisu nas videli, krenuli smo u četiri ujutro – veli junoša, željan slobode i provoda s vršnjacima.

-----------------------------------------------------------

Dejanov dvostruki trijumf

Guča – Dejan Lazarević (24), elektrotehničar iz Požege, zabeležio je dvostruku pobedu na 48. Dragačevskom saboru trubača, osvojivši prvu trubu Sabora po oceni stručnog žirija i prvu trubu publike, koja je glasala putem telefonskih poruka. Žiri je nagradu za najbolji orkestar dodelio sastavu Bojana Ristića iz Vladičinog Hana, dok je nagrada za najizvornije muziciranje, „Zlatna jabuka”, pripala orkestru Ekrema Mamutovića iz Vranja.

Dejan Lazarević je u svojoj trubačkoj porodici, u kojoj otac Branko svira tenor, još kao dete zavoleo zvuke trube i s 12 godina počeo da svira na flighorni. Sa svojim orkestrom je 2002. godine prvi put nastupio na finalu u Guči i do sada osvojio tri prva mesta: 2005. godine proglašen je pobednikom Sabora po oceni stručnog žirija, a 2003. i 2007. dobijao je prvu nagradu publike. Finale najvećeg trubačkog festivala na svetu, juče po podne na saborištu kraj Belice u Guči, pratio je oko 20.000 posetilaca.

Gvozden Otašević

[objavljeno: 11/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.