Zaboravite na lekove: Rešite se prehlade uz ono što imate kod kuće

Izvor: B92, 29.Apr.2023, 07:56

Zaboravite na lekove: Rešite se prehlade uz ono što imate kod kuće

Iako je najvažnije voditi zdrav način života, dodaci ishrani, poput malih superheroja, uvek dobro dođu, posebno kada se ne osećate dobro. Ukoliko primetite da ste prehlađeni ili imate grip, određeni vitamini, minerali i biljni preparati mogu mnogo da pomognu.

Dobro odabrana kombinacija dodataka ishrani može pomoći vašem telu da se izbori sa neželjenim tegobama što je brže i efikasnije moguće kako biste što pre zablistali u svojoj najboljoj verziji. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bez daljeg odlaganja, evo liste suplemenata koje treba da uzimate svakodnevno da biste ojačali svoj imunitet.

Najbolji dodaci ishrani za jačanje imuniteta

Vitamin C

Vitamin C je tradicionalni borac protiv prehlade i gripa. Dnevna doza ovog moćnog antioksidansa može biti od 500 do najviše 2000 mg. Konzumirajte ga tokom dana, nikako uveče jer može da vas razbudi.

Vitamin D

U poslednje vreme vitamin za sunce postaje sve zanimljiviji ne samo zato što poboljšava zdravlje kostiju već i kao faktor jačanja imuniteta. Uzmite oko 5000 IU nedeljno.

Cink

Cink, jedan od najvažnijih minerala u ljudskom telu, neophodan je za održavanje otpornosti na infekcije i bolesti. Uzimajte ga u dodacima ishrani, do 15 mg dnevno, ali i kroz hranu koja je bogata ovim mineralom (na primer, crveno meso, živina, plodovi mora).

Ehinacea

Ehinacea može pomoći protiv svih upala bez obzira da li su uzrokovane bakterijama, gljivicama ili virusima. Najbolje je uzimati kao tečni ekstrakt ili tinkturu. Prvih nekoliko dana uzimajte 50 kapi 2-3 puta dnevno, a zatim uzimajte istu dozu 1-2 puta dnevno.

Probiotici

Probiotici, tzv dobre bakterije, uspostavljaju ravnotežu u poremećenom odnosu dobrih i loših bakterija, jačaju crevnu floru i poboljšavaju imunitet. Potražite suplemente probiotika koji sadrže bifidobakterije i laktobacile jer stabilizuju mikrofloru u debelom crevu i na taj način utiču na celokupno zdravlje organizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.