Izvor: eKlinika.rs, 24.Feb.2021, 14:32

Varijanta ptičijeg gripa, koja se širi među divljim pticama, prouzrokovala prve infekcije u Rusiji

Novi sojevi gripa stalno se pojavljuju. Iako je virus povezan sa zimskim epidemijama respiratornih bolesti kod ljudi, divlje ptice selice glavna su meta gripa – i one su odgovorne za veći deo njegove globalne distribucije. Varijanta ptičijeg gripa koja se širi među divljim pticama i povremeno se prenosi i ubija živinu, nedavno je prouzrokovala prve zabeležene infekcije >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << među ljudima na jugu Rusije. Vlasti nisu pronašle nikakav znak da se ovaj virus prenosi sa osobe na osobu. Ali, novi sojevi koji mogu da zaraze ljude, izazivaju zabrinutost zbog mogućnosti mutacija i bolje prilagođenosti za preživljavanje u ljudskom respiratornom traktu, što potencijalno može da izazove opasne epidemije.
Šta se tačno dogodilo? Sedam radnika u živinskoj fabrici u Astrahanu, u blizini mesta gde reka Volga stiže do Kaspijskog mora, blago se razbolelo, nakon što je u decembru prošle godine zaraženo sojem ptičijeg gripa H5N8, na području gde je došlo do izbijanja infekcije kod živine. Zaposleni su, prema izveštajima državnih medija od 21. februara, dobili upalu grla. „Svi su sada dobrog zdravlja, nakon što se bolest prilično brzo završila“, rekla je novinarima Anna Popova, šef javnog zdravstva u Rusiji, dodajući da je virus podstakao imunološki odgovor zaraženih.
Zbog čega vlada zabrinutost? Što se više virusa gripa širi, to imaju više mogućnosti da mutiraju na načine koji mogu da povećaju  njihovu sposobnost da zaraze ljude. Iako je utvrđeno da se virus prenosi sa ptica na ljude, ne postoje dokazi da se on može širiti kašljem i kijanjem zaraženih ljudi. Vreme će pokazati koliko brzo će mu naknadne mutacije omogućiti da pređe i ovu barijeru, ocenjuje Popova.
Kako su reagovali zvaničnici? Saopšteno je da pogon za proizvodnju živine, u kome su zaraženi radili u karantinu, dok je živina i srodni proizvodi uništeni, a prostorije dezinfikovane. Naučnici su iz predostrožnosti započeli razvoj dijagnostičkih testova i vakcine. Čestice virusa prikupljene iz brisa nosa 28-godišnje žene u Astrahanu genetski su sekvencirane, a informacije su učitane i podeljene u GISAID bazi podataka, mrežnom portalu koji se koristi za praćenje evolucije i geografsko širenje gripa i, u novije vreme, sojeva SARS-CoV-2.
Šta znamo o soju gripa? Prvi poznati virus gripa H5N8 otkriven je u Irskoj 1983. Sporadično je pronalažen do 2014. godine, kada se pojavio u Južnoj Koreji i rezultirao ubijanjem 600.000 živine. U naredne tri godine izazvao je ozbiljne epidemije na evropskim i severnoameričkim farmama živine, najverovatnije kao rezultat mešanja ptica selica – patki, labudova i gusaka na njihovim arktičkim gnezdištima. Soj H5N8 se sada pojavljuje na severnoj hemisferi gotovo svake godine i stoji iza svežeg talasa izbijanja epidemije u Evropi, Aziji i Africi.
Zašto se zove H5N8? Virusi gripa A, glavni krivac za smrtonosne pandemije, klasifikuju se u podtipove zasnovane na dva površinska proteina: hemaglutininu (ili skraćeno „HA“) i neuraminidazi (ili „NA“). Virus H5N8 ima HA 5 protein i NA 8 protein. U virusima ptica pronađeno je najmanje 16 podtipova hemaglutinina (H1 do H16) i 9 podtipova neuraminidaza (N1 do N9). Virusi ptičijeg gripa takođe su izolovani, mada ređe, od sisara, uključujući pacove, miševe, lasice, feretke, svinje, mačke, tigrove, pse i konje, kao i ljude. Podtipovi H1N1 i H3N2 su glavni virusi gripa A koji cirkulišu u ljudima.
Članak Varijanta ptičijeg gripa, koja se širi među divljim pticama, prouzrokovala prve infekcije u Rusiji se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.