Vakcine protiv novog gripa bezbedne

Izvor: B92, Beta, 05.Nov.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcine protiv novog gripa bezbedne

Beograd -- Iz Instituta za imunologiju "Torlak" poručuju da su vakcine protiv novog gripa bezbedne i da se treba vakcinisati.

Institut za imunologiju "Torlak" imaće vakcinu protiv novog gripa u decembru, dok se njena proizvodnja očekuje u martu nakon što prođe sve inspekcije, rekao je, gostujući u Vestima TV B92, Ranko Dakić direktor Instituta "Torlak". Dakić je izjavio da je vakcina iz uvoza koju će građani do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tada primati potpuno bezopasna.

Doktor Ranko Dakić podseća da nema mesta panici i da statistika, kada je reč o novom gripu u Srbiji, nije zastrašujuća, iako na prvi pogled tako izgleda.

"Ne treba se brinuti, jer ova bolest ide umerenim tokom. Na sedam i po miliona ljudi 200 i nešto obolelih i tri smrtna slučaja, to nije strašno", poručio je Dakić.

Vakcina koju će našim građanima biti dostupna prema Dakićevim rečima, potpuno je bezopasna.

On napominje da je čak i vakcina protiv sezonskog gripa korisna, jer statiustika pokazuje da je među inficiranima virusom H1N1, čak 98 odsto onih koji se nikada u životu nisu vakcinisali.

"Doći će vakcina koja je registrovana u Evropskoj uniji. Koji će to proizvođač biti, već će se u ponedeljak odlučiti. Sa te strane nema bojazni, jer su to provereni proizvođači i te su vakcine prošle rigoroznu kontrolu", objasnio je on.

Dakić savetuje da je neophodno vakcinisati i decu.

Za najavu iz Ministarstva zdravlja da će građani koji budu primili vakcinu i oni koji ne budu hteli da je prime, morati da potpišu saglasnost o tome, direktor "Torlaka” kaže da može biti uznemirujuća po stanovništvo i da ne postoji način da se neko natera na vakcinisanje

"Poruka koja može da uznemiri ljude. Ne postoji način da vi ljude naterate da prime vakcinu ili da se potpišu da neće da je prime. To je pre svega pravno pitanje, pitanje slobode pojedinca. Država ima način da primora ljude: vanredne mere, ugroženost nacije i onda vi određujete ko mora da primi vakcinu", rekao je on.

Direktor "Torlaka” napomnje i da će Svetska zdravstvena organizacija od sledeće godine novi grip tretirati kao sezonski.

"SZO je donela odluku da se za južnu hemisferu već od maja počinje primenjivati sezonska vakcina za H1N1. U februaru će se doneti odluka za severnu hemisferu, gde će takođe biti uključeno vakcinisanje protiv H1N1", kazao je Dakić.

Lekari savetuju da građani treba da slede uputstva Radne grupe za praćenje novog gripa, ali da pre svega treba sami da da vode računa o sebi: da dovoljno odmaraju, često peru ruke, da se ne izlažu bespotrebnim rizicima i da vode računa o ishrani.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Direktor Torlaka: Vakcine su bezbedne

Izvor: Mondo, 05.Nov.2009

Ranko Dakić je kazao da su netačne informacije koje su se o navodnoj "štetnosti vakcina" pojavile na internetu i da je tako nešto mogao da "pusti samo psihopata".

Nastavak na Mondo...

Vakcina protiv gripa bezbedna

Izvor: S media, 05.Nov.2009

Direktor Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak" Ranko Dakić izjavio da će vakcina protiv virusa gripa A H1N1 biti nabavljena od renomiranog proizvodjača i da će biti potpuno bezbedna. .."Odluka o izboru proizvodjača biće doneta u ponedeljak", najavio je Dakić napominjući da će uvezene...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.