Uvozićemo vakcine poznatih proizvođača

Izvor: Vesti-online.com, 05.Nov.2009, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvozićemo vakcine poznatih proizvođača

Direktor Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak" Ranko Dakić izjavio je u četvrtak da će vakcina protiv virusa gripa A H1N1 biti nabavljena od renomiranog proizvođača i da će biti potpuno bezbedna.

"Odluka o izboru proizvođača biće doneta u ponedeljak", najavio je Dakić gostujući na Televiziji B92 napominjući da će uvežene vakcine biti apsolutno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bezbedne, jer proizvođači registovani u EU prolaze brojne, više nego rigorozne kontrole.

Prema njegovim rečima, proizvodnja vakcina protiv virusa gripa A H1N1 u "Torlaku" će početi u martu naredne godine.

"Sa proizvodnjom vakcina protiv virusa gripa A H1N1 počećemo u martu, kao i svi drugi proizvođači, jer se tek očekuju uputstva Svetske zdravstvene organizacije o kompoziciji vakcine za severnu hemisferu Zemlje", kazao je Dakić.

Direktor Instituta “Torlak” je ukazao i da tri smrtna slučaja i 204 obolela od virusa A H1N1, koliko je do sada potvrđeno u Srbiji, nisu alarmantni za zemlju od 7,5 miliona stanovnika i da se grip umereno širi.

Govoreći o nestašici vakcina protiv sezonskog gripa, on je kazao da je, iako je trebalo da se uveze između 700.000 i 900.000 doza, kako bi se pokrio minimum od 10 odsto populacije, građanima na raspolaganju samo 305.000 doza vakcina.

"'Torlak će građanima sedeće godine ponuditi optimalan broj doza vakcina", dodao je Dakić i napomenuo da 98 odsto obolelih od novog gripa nikada nije primilo vakcinu protiv sezonskog gripa, što je dobra prevencija jer bi organizmu omogućila da stvori antitela.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.