Vakcina protiv gripa od ponedeljka

Izvor: B92, 09.Nov.2012, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcina protiv gripa od ponedeljka

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije izdala je dozvolu za stavljanje u promet vakcine protiv sezonskog gripa "vaksigrip" francuskog proizvođača "Sanofi", izjavio je portparol Agencije Aleksandar Tucović.

"Budući da je potvrđen njen kvalitet i da je dobila atest, vakcina može biti puštena u promet", rekao je Tucović Tanjugu, dodajući da početak vakcinisanja zavisi od plana distribucije.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rečima direktora instituta "Torlak" dr Branislava Lazića, "dolazak" vakcina u Srbiju se očekuje u ponedeljak.

"Očekujemo da će nalog za njenu distribuciju krajem iduće sedmice potpisati ministar zdravlja Slavica Ðukić Dejanović i Institut ''Batut''", kazao je Lazić Tanjugu.

Prema planu Instituta za javno zdravlje Srbije, za ovu sezonu nabavljeno je 297.159 doza vakcina. Vakcine su namenjene za zaštitu najugroženijeg stanovništva, među kojima su hronični bolesnici, trudnice, deca...

Ove godine vakcina je obezbeđena za 448,8 dinara po dozi, što je za 134 dinara jeftinije nego lane.

Plan potreba za vakcinom napravio je Institut za zaštitu javnog zdravlja "Dr Milan Jovanović Batut", koji je predložio da se nabavi gotovo 55.000 doza manje nego lane, jer je, prema evidenciji Instituta, prošle godine ostalo neiskorišćeno više od 140.000 doza.

Foto: Sura Nualpradid / freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Distribucija vakcina protiv gripa iduće sedmice

Izvor: JuznaSrbija.info, 09.Nov.2012

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije izdala je dozvolu za stavljanje u promet vakcine protiv sezonskog gripa „vaksigrip“ francuskog proizvođača „Sanofi“, izjavio je portparol Agencije Aleksandar Tucović.

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.