U prokupačkom Domu zdravlja povećan broj pacijenata sa hroničnim bolestima

Izvor: JužneVesti.com, 16.Jan.2020, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U prokupačkom Domu zdravlja povećan broj pacijenata sa hroničnim bolestima

Zbog niskih temperatura tokom noći i smoga, u prokupačkom Domu zdravlja poslednjih desetak dana povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog respiratornih, srčanih i hroničnih tegoba. Za sada nije zabeležen nijedan slučaj pojave sezonskog gripa u Prokuplju.

Prema podacima iz Doma zdravlja, dnevno se za lekarsku pomoć javi 60 do 70 građana, što je za 20-ak više od redovnog, ali ipak manje od stanja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << za koje nadležni smatraju da je alarmantno, a to je kada broj pacijanata bude preko 100 za 24 sata.

Niske jutarnje temperature, pored učestalih prehlada, mogu da dovedu i do naglog skoka krvnog pritiska koji uzrokuje poremećaje u srčanom radu, a može da dovede do infarkta ili šloga. Preporučuje se starijim licima da izbegavaju boravak napolju u jutarnjim satima, dok su temperature ispod nule i da se obavezno dobro oblače i utopljavaju – kaže portparol Doma zdravlja Violeta Mirković.

Dodaje da virusu gripa ne odgovaraju ovako niske temperature i suvo vreme, što bi eventualnu njegovu pojavu moglo da pomeri za februar mesec.

Podseća i da je ove godine interesovanje za vakcinaciju protiv gripa bilo veliko, da su podeljene sve dobijene doze i da je preko 1.500 građana primilo zaštitu.

U Topličkom okrugu ne postoje aparati koji bi merili zagađenost vazduha, pa nema ni preciznih podataka da li i to u ovom periodu utiče na povećan broj pacijenata koji traže pomoć lekara.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.