U Topličkom okrugu proglašena epidemija gripa

Izvor: JužneVesti.com, 12.Jan.2017, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Topličkom okrugu proglašena epidemija gripa

Zbog povećanog broja obolelih od gripa i oboljenja sličnih gripu, Institut za javno zdravlje Niš proglasio je epidemija u Topličkom okrugu.

U Domu zdravlja u Prokuplju kažu da je više obolelih počelo da se javlja nešto pre Nove godine, a naročito poslednjih 10-12 dana.

Najveći broj obolelih je na osnovu “Sentinel” nadzora nad oboljenjima sličnim gripu među predškolskom, školskom decom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i omladinom, odnosno u mlađim dobnim grupama – rekao je epidemiolog prokupačkog Doma zdravlja dr Aleksandar Cvetanović.

On pojašnjava da epidemija virusa gripa konkretno znači da će u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pojačati mere lične i opšte dezinfekcije i pojačati zdravstveno-vaspitni rad sa svojim pacijentima kako bi ih upoznali sa samim oboljenjem i komplikacijama koje donosi grip, dok su posete zabranjene u prokupačkoj Opštoj bolnici “dr Aleksa Savić” koja pokriva sve četiri opštine u Toplici.

Cvetanović podseća da je u Domu zdravlja u periodu od 18. oktobra do 18. novembra vakcinisano ukupno 1.200 ljudi.

Grip je respiratorno oboljenje sa izuzetno visokim indeksom zaraznosti, prenosi se kapljičnim putem i ako osoba nema imunitet prema njemu ili nije vakcinisana od njega, ima velike šanse da se razboli. Ako i dođete u kontakt sa virusom gripa, prosto je nemoguće izbeći oboljenje. Zbog prevencije, trebalo bi da se nose zaštitne maske – upozorava dr Cvetanović.

On kaže da na teritoriji Srbije dominiraju dva tipa virusa, AH3N2 i B - koji ima mnogo manji epidemijski potencijal.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.