U Beogradu niska aktivnost virusa gripa

Izvor: B92, 09.Jan.2020, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu niska aktivnost virusa gripa

U Beogradu je prošle nedelje od akutnih respiratornih infekcija oboleo 11.021 građanin, što je za 31 odsto manje nego u nedelji koja joj je prethodila, kada je bilo 15.985 obolelih.

"Povećan je broj obolenja sličnih gripu. U prošloj nedelji registrovano je 109 obolelih, što je povećanje od 81 odsto u odnosu na prethodnu godinu kada ih je bilo 60", kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

U Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je i dalje niska aktivnost virusa gripa, a u cirkulaciji je za sada jedan tip virusa AH1N1.

Epidemiolog prim. dr Predrag Kon, načelnik Jedinice za zarazne bolesti GŽZ kaže da se svake godine pred novogodišnje i božićne praznike smanjuje registracija akutnih respiratornih infekcija, jer mnogi spajaju praznike, putuju, te se manje obraćaju lekaru za pomoć.

"Posle praznika očekuje se povećan broj pacijenata. Sa početkom škole ubrzaće se prenošenje virusa", rekao je Kon za Tanjug.

On je naglasio da u naredne tri-četiri nedelje treba da izbegavaju veće skupove u zatvorenom prostoru hronični bolesnici - srčani, plućni, endokrinološki, zatim pacijenti koji imaju neke vrste anemija i nefrološki bolesniki.

"Za sve oni koji nisu vakcinisani preporuka je da se vakcinišu. Međutim, vrlo malo je ostalo vakcina", naglasio je Kon.

Važno je, kako je rekao, izbegavati kontakt sa onima koji su prehlađeni - kijaju i kašlju.

Takođe, redovno treba provetravati prostoriju u kojoj se boravi, učionice u školi provetravati na svakom odmoru.

"Možemo puno jedni drugima da pomognemo, te tako oni koji kijaju i kašlju ne treba da idu u posetu starijim ljudima, hroničnim bolesnicima, gde su mala deca", pojasnio je Kon.

Naglašava da se papirne maramice koriste samo jednom i da ih treba baciti, te da ih nikako ne treba držati u rukama.

Na taj način se, kako kaže, smanjuje mogućnost prenošenja virusa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.