Srbija: Novi grip odneo 41 život

Izvor: Vesti-online.com, 21.Dec.2009, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Novi grip odneo 41 život

U Srbiji je do sada laboratorijski potvrđeno 520 slučajeva oboljevanja od novog gripa, a registrovan je i 41 smrtni ishod od te bolesti, saopštio je u ponedeljak Institut za javno zdravlje "Batut".

Najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja i gojaznost, a najveći broj obolelih od bolesti sličnih gripu registrovan je u 50. nedelji.

Na bolničkom lečenju su 654 osobe sa oboljenjima sličnim gripu, od >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kojih je 24 na respiratoru. "Batut" je naveo da je najveći porast broja obolelih i najveća učestalost obolevanja u grupi uzrasta od pet do 14 godina. Od ukupnog broja obolelih, 72 slučaja se dovode u vezu sa putovanjem.

Oboleli su sa područja Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Kraljeva, Paraćina, Pančeva, Pirota, Požege, Užica, Ćuprije, Sremske Mitrovice, Smedereva, Kragujevca, Aranđelovca, Kruševca, Šida, Kosovske Mitrovice, Leskovca, Vranja, Vladičinog Hana, Valjeva, Arilja, Bajine Bašte, Kikinde, Ade, Zemuna, Sombora, Bele Crkve, Alibunara, Kovina, Priboja, Bačke Palanke, Zaječara, Prijepolja i Požarevca.

Na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije, ministar zdravlja Tomica Milosavljević proglasio je 11. novembra epidemiju pandemijskog gripa sa predlogom mera koje se odnose na obavezno učešće svih zdravstvenih ustanova, pravnih lica i građana, vanredni epidemiološki nadzor, zabranu okupljanja i vanrednu imunizaciju.

Najefikasnije mere prevencije i suzbijanja gripa su opšte mere zaštite, kao što su držanje odstojanja od najmanje jednog metra od drugih osoba, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah treba nakon upotrebe baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima se boravi.

Putnici u međunarodnom saobraćaju koji se vraćaju iz inostranstva, ili su bili u kontaktu sa osobama koje su na bilo koji način bile izložene infekciji, treba da aktivno prate svoje zdravstveno stanje.

Ukoliko se u roku od sedam dana od povratka javi povišena temperatura iznad 38 stepeni, praćena tegobama sa disanjem, neophodno je da se jave telefonom izabranom lekaru od koga će dobiti sva potrebna uputstva, navedeno je u saopštenju instituta "Batut".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.