Izvor: eKlinika.rs, 22.Apr.2025, 11:01

Sirevi od nepasterizovanog mleka mogu da budu opasni: Jedan virus mesecima može da preživi u njima 

Sirevi od nepasterizovanog (sirovog) mleka izazivaju zabrinutost po pitanju sigurnosti za zdravlje i s tim u vezi stručnjaci savetuju da se mleko pre pasterizacije ne pije, jer može da sadrži razne patogene uključujući i virus ptičjeg gripa. A virus ptičijeg gripa (avian influenza), posebno neke njegove varijante kao što je H5N1, može da bude veoma opasan, kako za ptice, tako i za ljude. Zbog rizika koji nose, sirevi >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << od sirovog mleka obično se ne preporučuju trudnicama, starijim osobama, osobama sa oslabljenim imunitetom i maloj deci.
Zbog načina izrade sirevi od nepasterizovanog mleka rizični su za razvoj virusa Studija naučnika sa Cornell University otkrila je da virus ptičjeg gripa može da ostane mesecima aktivan u sirevima od nepasteriziranog mleka. Smatralo se da proces starenja sira smanjuje broj  patogena, ali studija je pokazala da sir od nepasteriziranog mleka mora da odleži više od preporučenih 60 dana kako bi virus ptičjeg gripa bio neaktivan.
Istraživači nisu sigurni zašto je virus ptičjeg gripa preživeo proces starenja, ali sadržaj masti i proteina u siru, zajedno s temperaturnim uslovima u kojima sirevi dozrevaju, verovatno doprinose stabilnosti virusa, smatra dr Nicole Martin, koautor ove studije. Iako nema zvaničnih dokaza, naučnici kažu da bi verojatno trebalo da pojedemo veliku količinu kontaminiranog sira da bi bili u opasnosti od zaraze.
Kada mleko ne prođe pasterizaciju moguće je da se u njemu nađu patogeni Sirevi od nepasterizovanog mleka mogu da budu opasni zato što mleko koje nije prošlo pasterizaciju – proces zagrevanja kojim se ubijaju štetne bakterije – može da sadrži patogene mikroorganizme. Opasni mikroorganizmi koji se mogu naći u nepasterizovanom mleku su:
Listeria monocytogenes – može da izazove listeriozu, posebno opasnu za trudnice, novorođenčad, starije osobe i ljude s oslabljenim imunitetom. Salmonella E. coli (naročito soj O157:H7) Campylobacter Ovi mikroorganizmi nose brojne rizike po zdravlje:
Trovanje hranom – simptomi su dijareja, povraćanje, bolovi u stomaku, povišena temperatura Listerioza – može da izazove pobačaj, prevremeni porođaj ili teške komplikacije kod beba i starijih Teške infekcije – kao što su sepsa, meningitis… Da li su svi sirevi od nepasterizovanog mleka opasni? Stručnjaci ističu da nisu automatski opasni svi sirevi od nepasterizovanog mleka, ali treba imati u vidu da:
Sveži sirevi (feta, brie, camembert) pravljeni od nepasterizovanog mleka rizičniji su od ostalih jer ne prolaze dug period zrenja Tvrdi sirevi koji zru 60+ dana (kao što su parmezan ili cheddar) imaju manji rizik jer kisela sredina i niska vlažnost uništavaju većinu bakterija tokom vremena. Koji su simptomi ptičijeg gripa? Ljudi retko oboljevaju od ptičijeg gripa, ali kada se infekcija desi, može da bude vrlo ozbiljna. Neki sojevi, poput H5N1 i H7N9, imaju visoku stopu smrtnosti, često više od 50 odsto kod potvrđenih slučajeva. Prenos sa čoveka na čoveka je veoma redak, ali potencijal za mutaciju virusa je ono što brine stručnjake jer bi u tom slučaju virus mogao da izazove pandemiju. Simptomi ptičijeg gripa kod ljudi su temperatura, kašalj, bolovi u mišićima, otežano disanje, a može da pređe i u tešku upalu pluća i izazove smrtonosne komplikacije.
Članak Sirevi od nepasterizovanog mleka mogu da budu opasni: Jedan virus mesecima može da preživi u njima  se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.