POČINJE VAKCINACIJA PROTIV GRIPA

Izvor: Kurir, 21.Okt.2011, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČINJE VAKCINACIJA PROTIV GRIPA

BEOGRAD - Institut za javno zdravlje Srbije saopštio je da je, u skladu sa planom potreba za sezonu 2011/2012. napravio plan raspodele za 351.720 doza vakcine protiv gripa, pošto od Instituta za virosologiju, vakcine i serume Torlak obavestio da će početi distribuciju vakcine od ponedeljka 24. oktobra.

Sezonska vakcina koja će biti u primeni, osim tipa A H1N1 virusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << gripa, sadrži i tipove A H3N2 i B virusa gripa u skladu sa preporukama Svetske zdracstvene organiza (SZO) za severnu hemisferu i odlukom EU za sezonu 2011/2012, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u prethodnoj sezoni za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadično ili epidemijsko javljanje u populaciji.

Instistut vakcinu preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim, naročito šećernim bolesnicima, bubrežnim bolesnicima i osobama sa oslabljenim imunitetom.

Potrebno je, takođe, vakcinisati osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene i smeštene u zdravstvenim ustanovama, navedeno je u saopštenju.

Imajući u vidu da se može očekivati dominacija pandemijskog virusa gripa A H1N1, vakcina se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, posebno trudnicama i gojaznim osobama, bez obzira na prethodni vakcinalni status protiv gripa, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje nakon pandemije A H1N1, sa mogućim komplikacijama i težom kliničkom slikom.

Vakcinacija će se sprovoditi posle distribucije prema planu potreba na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja koji su nadležni za sprovođenje.

Svi instituti i zavodi za javno zdravlje, kao i centri za prevenciju bolesti u domovima zdravlja u Srbiji, u saradnji sa medijima, učestvovaće u promociji značaja imunizacije u preveniranju gripa, dodaje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje distribucija vakcine protiv gripa

Izvor: Mondo, 21.Okt.2011

Institut za javno zdravlje Srbije saopštio je danas da je napravljen plan raspodele više od 350.000 doza vakcine protiv gripa čija će distribucija početi u ponedeljak, 24. oktobra.

Nastavak na Mondo...

Počinje distribucija vakcine protiv gripa

Izvor: S media, 21.Okt.2011

Distribucija više od 350.000 doza vakcine protiv gripa počinje u ponedeljak, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije.

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.