Novi grip stiže verovatno na jesen

Izvor: B92, 12.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi grip stiže verovatno na jesen

Predrag Kon (Beta, arhiv)

Beograd, Bazel -- Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju meksičkog gripa. Eventualna opasnost za Srbiju tek na jesen ili zimu.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju novog gripa, što je prva proglašena pandemija posle više od 40 godina. SZO je pripravnost podigla na najviši - šesti stepen. To znači da se virus širi u najmanje dve oblasti u svetu.

Najrizičnija oblast je Južna Amerika, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za B92 Prerag Kon, šef Radne grupe za odbranu od novog gripa, koji eventualno masovnije obolevanje od novog gripa u Srbiji očekuje na jesen ili zimu.

Proglašenje pandemije, prve posle više od 40 godina, ne znači da virus dovodi do ozbiljnijeg oblika oboljenja ili do većeg broja smrtnih slučajeva, ali se globalno proširio i zarazio je veći broj ljudi.

Jedan od faktora za odluku da se proglasi najviši, šesti nivo uzbune, tj. pandemija, jeste to što na južnoj hemisferi novi grip po svoj prilici potiskuje običan sezonski grip.

Odgovori na sva pitanja

Ministarstvo zdravlja Srbije objavilo je listu kontakt-telefona kraj kojih dežuraju epidemiolozi na teritoriji Republike Srbije, spremni da odgovore na sva pitanja u vezi sa pojavom novog gripa. Listu možete preuzeti ovde.

SZO upozorava na oprez jer je, kako navode, virus novog gripa, pun iznenađenja.

"Mi smo sada u prvim danima pandemije. Virus se širi ali ga mi neprestano pažljivo pratimo. Nijedna prethodna pandemija nije bila uočena u tako ranoj fazi i tako budno praćena od samog početka", rekla je Margaret Čen, generalna direktorka SZO.

U Srbiji obolelih nema, ponovio je gostujući u Vestima TV B92 šef Radne grupe za odbranu od novog gripa Prerag Kon.

On međutim ističe da se vrše sve pripreme za eventualnu pojavu virusa tokom jeseni ili zime.

SZO je već objavila da ne želi preterane mere poput zatvaranja granica i ograničenja putovanja, jer to, kako procenjuje Kon, nije ni nužno ni korisno.

Virus H1N1 prvi put je regostrovan u aprilu u Meksiku, a prema zvaničnim izveštajima, do sada je u 74 zemlje zabeleženo 28.000 slučajeva obolelih, uključujući 141 smrtni slučaj.

"Novartis" proizveo prvu turu vakcina

Švajcarska farmaceutska kompanija "Novartis” saopštila je da je uspešno proizvela prvu turu vakcina protiv novog gripa A (H1N1), nedeljama pre očekivanja.

Prema najavama prva tura vakcina koristiće se za pretkliničko ispitivanje i testiranje. SZO je navela da će proizvođači lekova najverovatnije imati odobrene vakcine i spremne za prodaju tek od septembra, a njeni zvaničnici naglašavaju da meksički grip u najvećem broju slučajeva nije smrtna bolest i da se većina obolelih uspešno leči.

Vakcina je proizvedena u "Novartisovoj” fabrici u Marburgu u Nemačkoj. Ta kompanija je navela da samo u tom postrojenju mogu biti proizvedeni milioni doza nedeljno.

"Novartis” je dodao da je više od 30 zemalja tražilo isporuku vakcina, uključujući i američko ministarstvo zdravlja.

"Želimo da zemlje shvate da ovo nije toliko ozbiljna, teška pandemija. Simptomi u većini slučajeva nisu strašni, a u pojedinim slučajevima ljudi i ne znaju da su nosioci virusa”, kaže portparol SZO za zapadno pacifičku regiju, Piter Kordingli.

"Međutim to može dovesti do zabune da pomislite: A, to je samo sezonski grip, zar ne? S druge strane ne želimo da vlade zemalja prenagle u reakcijama, na način koji nije prilagođen nivou rizika s kojim treba da se nose", poručuje on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pandemija

Izvor: Glas javnosti, 12.Jun.2009

ŽENEVA - Svetska zdravstvena organizacija sazvala je juče hitan sastanak povodom sticanja uslova da se, prvi put posle 40 godina, proglasi šesti stepen uzbune odnosno pandemija meksičkog gripa. Generalni direktor SZO Margaret Čen izjavila je prekjuče da pandemija već postoji (u 74 zemlje više...

Nastavak na Glas javnosti...

Novartis proizveo prvu turu vakcina protiv novog gripa

Izvor: NaDlanu.com, 12.Jun.2009

BAZEL, 12. juna 2009. (Beta-AP) - Švajcarska farmaceutska kompanija Novartis saopštila je u petak da je uspešno proizvela prvu turu vakcina protiv novog gripa A (H1N1), nedeljama pre očekivanja. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je juče pandemiju gripa koji se najpre pojavio u...

Nastavak na NaDlanu.com...

Pandemija gripa je proglašena, šta činiti?

Izvor: Mondo, 12.Jun.2009

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju gripa H1N1. To ne znači da je virus postao opasniji već samo da se brže širi. Nema mesta panici, ali su mere prevencije neophodne.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.