NEPRIJATNO IZNENAĐENJE ZA BEOGRAĐANE Jaja poskupela i više od 25 odsto!

Izvor: Blic, 18.Feb.2017, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEPRIJATNO IZNENAĐENJE ZA BEOGRAĐANE Jaja poskupela i više od 25 odsto!

Sezonski uticaj, zabrana uvoza, ptičji grip i visoke cene hrane za kokoške, razlozi su zbog kojih su, kako tvrde prodavci, jaja na pijacama skuplja za oko 25 odsto!

U poslednjih desetak dana, jaja na beogradskim zelenim tržnicama su naglo poskupela, pa se prošle nedelje cena kretala od devet do 15 dinara po komadu, a sada se ne može naći za manje od 13 dinara.

Prema rečima prodavaca sa Bajlonijeve pijace, konkretne razloge za povećanje cene ni oni sa sigurnošću >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne znaju, ali su jednoglasni u tome da je to moralo da se desi.

- kod mene jaja sada koštaju od 13 do 18, a bila su od 9 do 15 dinara prošlog petka. Koliko ja znam, cene su skočile usled zabrane uvoza zbog ptičjeg grupa - rekla nam je jedna baka na samom ulazu u pijacu.

Međutim, ne dele svi njeno mišljenje, te nam je jedna, takođe iskusna prodavačica, rekla da tokom zime kokoške manje nose jaja, pa su zato skuplja.

Na drugoj strani, Gordana Petrović, koja se bavi proizvodnjom jaja, tvrdi da je i cena od 18 dinara nerealna s obzirom na to koliko košta hrana za kokoške.

- Mi se porodično bavimo proizvodnjom jaja. Mnogo je posla oko njih, skupa je hrana, pa smatram da im je realna cena 20 dinara. Kada pogledate da vekna hleba košta 30 dinara, onda vam je jasno koliko je jaje jeftino - ističe gospođa Petrović.

Ona dodaje da je veliki problem to što država ne daje subvencije na živinu, iako se dnevno pojede velika količina jaja, pa smatra da je to jedan od razloga za poskupljenje. iako su ove cene iznenadile mnoge, ispred tezgi sa jajima i dalje se stoji u redovima.

- Čuo sam za poskupljenje, ali po mom mišljenju, jaja su i dalje jeftina u odnosu na ostale namirnice. Kod nas svakog dana nešto poskupi, tako da ovo nije ništa novo - rekao je jedan od kupaca.

VIŠE CENE I U SUPERMARKETIMA

Jaja su poskupela i u skoro svim supermarketima. Zavisno od kvaliteta, komplet od 10 komada u proseku košta između 160 i 200 dinara.

ŠTA ĆE TEK BITI ZA VASKRS?

Posebno je interesantno što je do poskupljenja došlo van sezone, kada su prošle najveće slave. Šta će tek biti kada bude velika potražnja pred Vaskrs?
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.