Mere prevencije značajno smanjuju rizik od gripa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2019, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mere prevencije značajno smanjuju rizik od gripa

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević rekla je danas da je sada pik sezone aktivnosti virusa gripa.

Kisić je za RTS rekla da se očekuje porast broja obolelih i da je samim tim i veća mogućnost komplikacija.

Prema njenim rečima, broj obolelih i umrlih ove sezone ne odskače u odnosu na prethodne sezone, ako se izuzme pandemijska 2009. godina.

Kaže da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grip u nekom prvom, preventivnom smislu, potcenjuje, a kada nastupe komplikacije, onda se precenjuje i stvara panika.

Kada je reč o proglašenju epidemije, Kisić ističe da je to ozbiljna situacija i da se to i na području bivše zemlje dogodilo samo jednom 1972. godine zbog boginja. Tada se vrši vanredna imunizacija i zabranjuju okupljanja na javnim mestima ali ističe da je to izuzetno retko i da ne treba govoriti o tome.

Ona objašnjava da je virus gripa prilično mudar i da menja omotač, a zato se stalno menjaju vakcine.

Sve opšte mere prevencije mogu značajno da smanje rizik da dođemo u kontakt sa gripom a to su: provetravanje prostorija, izlazak u šetnju, zdrava ishrana, redovan san...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.