Kon: Vakcinacija počinje u decembru

Izvor: B92, Tanjug, 25.Nov.2009, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kon: Vakcinacija počinje u decembru

Beograd -- Šef Radne grupe za praćenje novog gripa Predrag Kon rekao je za B92 da bi vakcinacija protiv novog gripa u Srbiji trebalo da počne od sredine decembra.

Povodom informacija da je Kanada povukla vakcine nabavljene od američkog proizvođača zbog brojnih alergijskih reakcija, Predrag Kon podseća da švajcarska vakcina koja će se koristiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji ima sertifikat o bezbednosti. Kon tvrdi da u zemlji postoje dovoljne zalihe antivirusnog leka "tamiflu" za sve sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom.

Predrag Kon izjavio je da je trenutno u Srbiji smanjeno obolevanje od virusa novog gripa, ali da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna.

Kon je objasnio da za sada nema porasta obolevanja, već smanjenja i dodao da je očigledno da je mera produženja školskih raspusta dala dobre rezultate.

Što se tiče isporuke vakcina, Kon je kazao da se početak imunizacije očekuje polovinom decembra.

"Vakcine treba da stignu i ranije i imaju postupak prolaska kroz Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije kako bi dobila odgovarajuću dozvolu", kazao je Kon, gostujući u vestima TV B92.

Govoreći o načinima vakcinacije prioritetnih grupa, on je kazao da će prva tranša od 500.000 doza biti raspoređena na svakom području i okrugu u zavisnosti od broja stanovnika.

Kon je kazao da će 72 odsto doza biti odvojeno za hronične bolesnike, zdravstvene radnike, javne službe, komunalna preduzeća i decu od šest meseci do dve godine, kao i trudnice.

Potvrđeno 349 slučajeva

Prema zvaničnim podacima do sinoć je u Srbiji potvrđeno 349 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog virusom tipa A (H1N1) i 17 smrtnih slučajeva.

Na bolničkom lečenju je 471 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih su 23 na respiratoru.

On je kazao da će o načinima imunizacije odlučivati Zavodi i Instituti za javno zdravlje i okruzi i naveo da će u Beogradu biti 108.000 doza i da se trenutno pravi raspodela.

Kon je rekao da će jedan vakcinalni punkt biti raspoređen na 15.000 stanovnika, uz veliki broj mobilnih punktova tamo gde to bude neophodno i naveo da je "odluka da se vakcinišu isto što i odluka da li hoće da dođu u kontakt sa virusom".

"U narednih osam do 10 godina ne postoji stanovnik na planeti koji neće doći u kontakt sa ovim virusom, jer je to epidemijski proces, a prve godine virus je najmasovniji", kazao je Kon.

On je ponovio da je važno da se vakcinišu prvo hronični bolesnici, trudnice, deca od šest meseci do dve godine, zdravstveni radnici, a onda i zaposleni u javnom sektoru.

Kon je podsetio da vakcina koja će stići u Srbiju ima sertifikate o bezbednosti i da se "ne može reći da do sada nije bilo neželjenih reakcija, ali da su one bile u okviru onoga što se javlja kod sezonskih vakcina".

"Sasvim sigurno će biti pojedinačnih teških neželjenih reakcija, ali je vrlo značajno da će ona imati sve sertifikate pa i Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije", rekao je Kon i naveo da, ako ta institucija ne bude dala sertifikat, onda vakcinacije neće biti.

Na pitanje da li je kod nekih slučajeva došlo do rezistencije na lek "tamiflu", on je kazao da su to očekivani problemi i da u Srbiji postoje količine koje su deset puta veće nego što je potreba za teške slučajeve.

On je kazao da postoji poseban sistem pisanja recepata za taj lek i njegovo čuvanje i da se on ne može koristiti kao drugi lekovi u primarnoj zaštiti.

Inače, vakcinaciju i mere protiv širenja novog gripa sprovode i u okolnim zemljama.

U Hrvatsku su stigle prve količine vakcine, dok je u grčkoj prestonici danas na nedelju dana zatvoreno oko 220 škola.

Istovremeno, u svetu se strahuje da veliki rizik za širenje bolesti predstavlja hadžiluk koji je počeo u Meki, iako se na njemu očekuje znatno manje hodočasnika nego obično upravo zbog bojazni od novog gripa.

Možete pogledati snimak gostovanja Predraga Kona u vestima TV B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.