Torlakove vakcine protiv novog gripa

Izvor: S media, 25.Nov.2009, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Torlakove vakcine protiv novog gripa

Krajem godine, odnosno 21 decembra otvara se novi pogon koji zahteva sve tražene domaće i međunarodne propise za proizvodnju vakcina protiv nogog gripa – rekao je za Radio S direktor Torlaka doktor Ranko Dakić.

Inspekcija radi svoj deo posla jer moramo dobiti odobrenje za proizvodnju, a kada Svetska zdrastvena organizacija polovinom februara donese odluku kako će izgledati vakcina za sledeću sezonu Torlak će sa >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << svim ostalim proizvođačima početi proizvodnju u isto vreme i da završiti u isto vreme – rekao je Dakić na početku razgovora.



Da li će celu vakcinu praviti Torlak, ili će u njoj biti komponenata drugog proizvođača?


Ne, jer je Torlak institucija koja nikada od svog postojanja nije koristila tuđi polu proizvod, ili tuđi patent. Znači, ovo je proizvodnja koju smo mi imali od 60-tih godina, pa zbog zastarelosti opreme imali smo rekonstrukciju, koja je sada završena i verujte da je na najvišem nivou. Ocena inspektora Svetske zdrastvene organizacije koji su ovde bili i koji su su Amerikanci rekli su nam da jedino mi i još jedna poznata svetska kuća imamo tako dobro urađen prostor za proizvodnju.

Pošto virus novog gripa mutira, možete li nam reći da li je on već prešao u H2N1?

Ne, to je izmenjen samo jedan segment i to sa nekom malom mutacijom. Mutacije su sasvim normalne u toku epidemija i nekada su veće, a nekada manje. Ovo su male mutacije, i prema tome ne trebaju javnost da zabrinjavaju.



Prema svim istraživanjima građani Srbije najviše poverenja imaju u vakcine Torlaka. Kada će sledeće godine biti gotova vakcina protiv novog gripa?


Građani treba da nam veruju iz prostog razloga što smo institucija državna i domaća koja ne može i ne sme sebi dozvoliti da vara svoj narod. Što se tiče vakcine protiv novog gripa svi proizvođači se trude da postignu idealno vreme u proizvodnji tako da ja očekujem da ćemo mi u avgustu mesecu vakcinu napuniti, da li će to biti u špricu što je najverovatnije ili ampuli i da će taj deo biti završen. Nakon tog punjenja vakcine dajemo Nacionalnoj agenciji na kontrolu, a kada dobijemo sertifikat, mi krećemo u distribuciju vakcine, a to je idealno vreme početak oktobra. Vakcina će biti za sve građane Srbije i biće je mnogo više nego što smo imali ove godine.



PONOVO ĆEMO IMATI MALO VAKCINA PROTIV SEZONSKOG GRIPA




Zašto nigde ne može da se nađe vaša vakcina protiv sezonskog gripa?


Nema zato što je napravljen ugovor o 305.000 doza i to vam je jasno vam je da nije dovoljno. Mi smo na dnu lestvice u Evropi po obuhvatu sa vakcinisanjem sezonskom vakcinom. Prema tome planovi se prave početkom godine ili sada se prave za sledeću sezonu. Ja vam mogu ekskluzivno reći da je opet isplanirano malo vakcina. I ja vam opet kažem da to ne valja jer moramo minimum 10 posto stanovništva da vakcinišemo, ali se Torlak ne bavi planiranjem, nego je dužan da obezbedi onoliko koliko je isplanirano – rekao je direktor Torlaka Ratko Dakić na kraju razgovora.



Sanja Vajagić

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Kon: Vakcinacija počinje u decembru

Izvor: B92, 25.Nov.2009

Beograd -- Šef Radne grupe za praćenje novog gripa Predrag Kon rekao je za B92 da bi vakcinacija protiv novog gripa u Srbiji trebalo da počne od sredine decembra...Povodom informacija da je Kanada povukla vakcine nabavljene od američkog proizvođača zbog brojnih alergijskih reakcija, Predrag Kon...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.