Koliko nam je voća potrebno zimi i kako ga pravilno konzumirati? VIDEO

Izvor: B92, 11.Dec.2023, 16:48

Koliko nam je voća potrebno zimi i kako ga pravilno konzumirati? VIDEO

U doba zime kada grip i prehlade vrebaju sa svih strana, svi posežemo za suplementima. Zdrava ishrana ipak je nezamenljiva pa se tako savetuje adekvatan unos vitamina, minerala i ostalih potrebnih i zdravih nutitijenata iz hrane, mahom voća i povrća.

Ana Banduka Todorović govorila je u emisiji Jutro televizije Prva o ovoj temi, tačnije o potrebnom unosu voća tokom hladnih zimskih dana.

Ona je istakla da bi tokom zime najviše trebalo jesti voće, a poseban >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << akcenat stavlja na citruse.

"Citrusno voće je sada najznačajnije jer sadrži dosta vitamina C. Takođe bitno je da jedemo i nar jer je on izuzetno zdrav i značajan za imunitet, kao i za krvne sudove i kao antioksidans. Njega bi bilo dobro unositi svakodnevno, bar po jedan. Kardiolozi ga takođe preporučuju za bolji rad srca i jer čuva krvne sudove", govori Todorović i dodaje koliko bi voća na dan trebalo konzumirati i u kom obliku.

"Koliko god da je neka namirnica zdrava, ne bi je trebalo unositi u neograničenim količinama. Ipak i voće ima šećera pa je neka optimalna mera oko 400 gr voća dnevno. Preporuka je da se voće uzima kao zaseban obrok ili recimo po podne, kao užina. Mnogo je bolje da se voće jede u svom obliku nego da se od njega pravi sok kao i da se jede samo jedna vrsta u tom obroku", zaključila je Ana Banduka Todorović, a ceo prilog pogledajte u nastavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.