Ko neće da se vakciniše moraće da potpiše

Izvor: Blic, 04.Nov.2009, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko neće da se vakciniše moraće da potpiše

Tridesetdvogodišnja pacijentkinja iz Kruševca druga je žrtva novog gripa u Srbiji. Ona je umrla na putu iz Kruševca ka Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije. Majka dvoje dece je umrla na putu iz Kruševca ka Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, usled teške upale oba plućna krila. Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) juče je po hitnom postupku pokrenuo javnu nabavku za kupovinu tri miliona vakcina protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novog gripa, a proizvođači imaju rok do ponedeljka da podnesu ponude. U Srbiji je potvrđeno 183 obolelih od virusa novog gripa H1N1. Nakon Kraljeva, juče su proglašene epidemije novog gripa u Užicu i Požegi.

Kako „Blic” saznaje, preminula devojka iz Kruševca u utorak ujutru je primljena u zdravstveni centar Kruševac zbog bolova u grudima, otežanog disanja i visoke temperature. Smeštena je na grudno odeljenje, ali pošto su problemi sa disanjem postali sve veći, ona je hitno upućena u KCS. Međutim, na putu ka bolnici je preminula. Prva žrtva virusa H1N1 u Srbiji bila je B. Đ. (46) iz okoline Kraljeva, koja je preminula 21. oktobra.

Kako „Blic” saznaje, registracija vakcine u Srbiji bi mogla da se završi po ubrzanom postupku, jer će Agencija za lekove zbog epidemiološke situacije prihvatiti dokumentaciju Evropske agencije za lekove o registraciji vakcina. Na taj način postupak će biti ubrzan, pa će umesto 270 dana registracija trajati samo 14. RZZO je u toku jučerašnjeg dana uputio javni poziv za učešće na tenderu farmaceutskim kućama koje imaju registrovane vakcine u Evropi. Poziv su dobili „Novartis”, „Glakso Smit Klajn” i „Sanofi Paster”, iako vakcina te farmaceutske kuće tek u decembru treba da bude registrovana u Evropi.

- Do ponedeljka proizvođači imaju rok da podnese ponudu. Uslov je da se vakcina isporuči do kraja godine - kaže za „Blic” Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO.

Ona kaže da će, ukoliko dozu budemo plaćali osam evra, iz budžeta države za nabavku cepiva biti izdvojeno oko 24 miliona evra.

Takođe, kako saznajemo, vakcina se mora kupiti samo od jednog proizvođača. Po tome je jasno da ćemo vakcinu kupiti od „Novartisa” koji već krajem ovog meseca može da nam isporuči tri miliona doza, s obzirom na jasnu poruku iz „Sanofi Pastera” da ne mogu vakcinu da obezbede pre januara i to samo milion i po doza. „Glasko Smit Klajn” ranije je obavestio zdravstvene vlasti da ne mogu da nam obezbede vakcinu.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da su već određeni prioritetne grupe za vakcinaciju.

„Ne želim da budem odgovoran ako neko neće da se vakciniše”:

Tomica Milosavljević

- To su bebe od šest meseci i starija deca, hronični bolesnici, zaposleni u javnim ustanovama, tako da će u prvom trenutku biti moguća vakcinacija polovine stanovništva, a potom i ostalih, što će sprečiti dodatne komplikacije koje novi grip izaziva - objašnjava dr Milosavljević.

On je rekao da će svi koji ne budu hteli da se vakcinišu, morati to i da potpišu.

- Preporučujem građanima da se svi vakcinišu. Ne želim da budem odgovoran ukoliko neko to neće da uradi. Vakcinisaćemo sve građane Srbije koliko budemo stigli i mogli. U prvom trenutku vakcinisaćemo verovatno polovinu populacije, a onda koliko god bude bilo moguće. Što pre čitavu populaciju, jer je to jedini način da se prekine ova bolest - kaže ministar zdravlja.

Posle Kraljeva i Čačka juče je proglašena epidemija novog gripa u Užicu i Požegi.

Epidemija je, saopštila je dr Biljana Mijović, direktor Zavoda za javno zdravlje Užica, proglašena u tom gradu zbog dvoje učenika OŠ „Dušan Jerković” kod kojih je ustanovljeno prisustvo virusa H1N1, a oba deteta nalaze se na kućnom lečenju. Osnov da se konstatuje epidemija u Požegi su dvojica obolelih iz ove varoši.

„Drugi razlog za proglašenje epidemije u Požegi je nagli porast obolelih od gripa. U poređenju sa pretprošlom nedeljom kada se na bolest požalilo petoro pacijenata, prošle sedmice registrovana su čak 163 slučaja gripa”, kaže dr Mijović.

Jedan od dvojice obolelih Požežana već pet dana priključen je na aparate za disanje i njegovo stanje je i dalje teško, dok se drugi uspešno oporavlja. U jedinicama bolnice u Užicu zbrinuto je i devet odraslih pacijenata i desetoro dece, svi sa blagom kliničkom slikom sumnjivom na virus N1H1. Na teritoriji Zlatiborskog okruga prekjuče je registrovano 545 pacijenata.

Od 169 učenika osnovne škole u Prilikama 119 je juče izostalo sa nastave, a u susednoj Ivanjici svaki drugi gimnazijalac nije došao u školu.

U Beogradu su zabranjene posete u porodilištima „Dragiša Mišović” i „Višegradska”, dok su u porodilištima KBC „Zvezdara” i „Zemun” inače zabranjene bez obzira na epidemiološku situaciju. Zdravstveno stanje učenika Vojne gimnazije obolelih od lakšeg oblika novog gripa je zadovoljavajuće.

Na Infektivnu kliniku u Kragujevcu juče ujutru primljeno je još četvoro pacijenata sa simptomima sličnim novom gripu. Pedesetogodišnji Čačanin koji je u subotu hitno prebačen u kragujevački Klinički centar i dalje je u vrlo teško stanju i životno je ugrožen.

U Nišu je prijavljena epidemija u Gimnaziji „Svetozar Marković”, a kako saznajemo, pitanje je dana kada će u tom gradu biti zvanično proglašena epidemija.

Kineski superlek

U okviru kineske tradicionalna medicina razrađen je preparat koji leči od gripa A H1N1 za tri dana, a lek je posebno efikasan kod dece. Kako tvrdi list „Čajna dejli”, deci je često dovoljno da uzmu jednu do dve doze preparata nazvanog „lek protiv prehlade br. 2”. Cena u pekinškim apotekama je šest juana ili nešto manje od dolara.

T. T.

Nestašica maski u Beogradu

U većini beogradskih apoteka rasprodate su sve maske, kako epidemiološke, tako i hirurške. Zaposleni u apotekama nemaju pouzdane informacije kad će nove količine biti u prodaji.

- Neke državne apoteke u prodaji već nemaju maske zbog povećane kupovine, izazvane pojavom novog gripa - kaže Milana Dučić iz Apotekarske ustanove „Beograd”, navodeći da su ranije nabavljene veće količine, ali da su ih građani od prošlog petka intenzivno kupovali.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.