Kakva kometa! Osam virusa koji bi mogli da zbrišu civilizaciju

Izvor: B92, 04.Dec.2017, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakva kometa! Osam virusa koji bi mogli da zbrišu civilizaciju

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti smatraju da je nova pandemija gripa, ako ne neizbežna, onda svakako verovatna.

Ako bi čovečanstvo pogodio virus, koji bi po svojoj ubojitosti bio sličan onome iz 1918. godine, umrlo bi između 20 i 100 miliona ljudi. Ali, nije virus influence jedini koji preti čovečanstvu — prema SZO, od početka osamdesetih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojavilo se 39 novih bolesti koje su uglavnom prešle sa životinja na ljude.

Mnogi od novih virusa koji su zapretili čovečanstvu zapravo su „stari“, jer kod životinja postoje već vekovima. Najbolji primer za to je HIV, uzročnik side, koji je naslednik SIV-a, virusa koji nose šimpanze u Kamerunu. Naučnici smatraju da je do transformacije „miroljubivog“ SIV-a (nije opasan za šimpanze) u zloglasni HIV došlo pre sedamdesetak godina, kada je počelo krčenje šuma i gradnja saobraćajnica u Africi. Donosimo pregled nekih od najopasnijih virusa koje su stručnjaci prozvali „jahačima apokalipse“.

Lasa

Zika

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Virusi apokalipse: Oni mogu da zbrišu civilizaciju

Izvor: Vesti-online.com, 04.Dec.2017

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije i američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti smatraju da je nova pandemija gripa, ako ne neizbežna, onda svakako verovatna...Ako bi čovečanstvo pogodio virus, koji bi po svojoj ubojitosti bio sličan onome iz 1918. godine, umrlo bi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.