Izvor: Radio 021, 14.Okt.2018, 14:05 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Kako se pravilno jede beli luk?
Beli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svetu, a zbog svojih snažnih lekovitih svojstava u upotrebi je već hiljadama godina.
Beli luk je redovan gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili grip. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit, potvrđuju i stručnjaci.
U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << njima i nekoliko antioksidanasa – jedinjenja koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.
Još nije jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali on zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za otčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, kaže nutricionista Mateja Mrmić.
Beli luk za svoja dejstva može da se zahvali alicinu, kojim se ta biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno dejstvo belog luka, trebalo bi ga često i pravilno konzumirate.
1. Pre jela obavezno ga zgnječite kako biste pokrenuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
2. Svaki dan trebalo bi da pojedemo najmanje tri češnja.
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.
Autor: zadovoljna.hr
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Beli luk je spas za zdravlje, ali da li ga pravilno jedete?
Izvor: Prva.rs, 15.Okt.2018, 09:55
Jedna od najmoćnijih biljaka na svetu je svakako beli luk! Zbog svojih snažnih lekovitih svojstava u upotrebi je već hiljadu godina.. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit, potvrđuju i stručnjaci.. U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih materija, a...