Kako se pravilno jede beli luk?

Izvor: Radio 021, 14.Okt.2018, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se pravilno jede beli luk?

Beli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svetu, a zbog svojih snažnih lekovitih svojstava u upotrebi je već hiljadama godina.

Beli luk je redovan gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili grip. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit, potvrđuju i stručnjaci.

U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << njima i nekoliko antioksidanasa – jedinjenja koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.

Još nije jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali on zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za otčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, kaže nutricionista Mateja Mrmić.

Beli luk za svoja dejstva može da se zahvali alicinu, kojim se ta biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno dejstvo belog luka, trebalo bi ga često i pravilno konzumirate.

1. Pre jela obavezno ga zgnječite kako biste pokrenuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

2. Svaki dan trebalo bi da pojedemo najmanje tri češnja.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

Autor: zadovoljna.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Beli luk je spas za zdravlje, ali da li ga pravilno jedete?

Izvor: Prva.rs, 15.Okt.2018, 09:55

Jedna od najmoćnijih biljaka na svetu je svakako beli luk! Zbog svojih snažnih lekovitih svojstava u upotrebi je već hiljadu godina.. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit, potvrđuju i stručnjaci.. U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih materija, a...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.