Kako da znamo da li imamo grip ili koronu

Izvor: eKlinika.rs, 03.Nov.2020, 20:53

Kako da znamo da li imamo grip ili koronu

Grip počinje naglo, što bi se reklo – iz punog zdravlja Foto: Shutterstock

Sezonski grip i korona izazivaju skoro iste respiratorne probleme: groznicu i kašalj, glavobolju, kratak dah i poteškoće sa disanjem. Veoma ih je teško razlikovati, ali postoje neki simptomi koji donekle mogu da signaliziraju o čemu je reč.
Dok je za grip karakteristična >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << veoma visoka temperatura, koja raste naglo i brzo, ona kod korone može da izostane, da se pojavljuje i nestaje, da tinja, da raste i pada. Na zvaničnu listu simptoma korone – pored kašlja i temperature – dodale i gubitak ukusa i mirisa. Međutim, ovaj simptom izostaje kod određenog broja pacijenata kod kojih se potvrdi kovid-19.
Jedini pouzdan način za razlikovanje gripa i korone jeste PCR test. Važno je postaviti pravu dijagnozu zbog komplikacija koje korona može da izazove u mnogim sistemima organa.
Temperatura Kod gripa
Prema rečima prof. dr Darka Nožića, grip uvek prati telesna temperatura od 38,5 do čak 40 stepeni, a uz nju idu jeza, znojenje, drhtavica i osećaj hladnoće. Iako grip traje sedam do 10 dana, groznica obično prolazi za tri do četiri dana.
Kod korone
– Obično ne prelazi 39 stepeni, uglavnom je i niža, ali zato može da potraje dve do tri nedelje – objašnjava prof. dr Drako Nožić, infektolog.
Kašalj
Kod gripa: Suv, uporan kašalj uobičajen je kod gripa, a ponekad ga prate otežano disanje ili nelagodnost u grudima. Kašalj povezan sa gripom može da potraje dve nedelje.
Kod korone
Izuzetno je iscrpljujuć. Kod mnogih pacijenata javlja se u višečasovnim naletima, u najmanje tri tokom 24 sata. U oba slučaja ovaj suv kašalj izaziva nedostatak daha, otežano disanje ili osećaj gušenja.
Bolovi u mišićima: Bolovi u mišićima povezani sa gripom najsnažniji su u vratu, leđima, rukama i nogama. Često otežavaju kretanje i obavljanje osnovnih aktivnosti. Bolovi koji prate koronu su po intenzitetu su isti, ako ne i jači.
Glavobolja: Jaka glavobolja, osetljivost na svetlost i zvuk javljaju se u oba slučaja, i kod korone i kod gripa. Kod korone analgetici slabije deluju ili njihovo dejstvo kraće traje.
Umor: Snažan osećaj umora i slabosti nisu tipični samo za grip i koronu, ali uz ostale simptome jasno ukazuju na jednu od ove dve bolesti. U oba slučaja umor traje mnogo dugo, čak i kada prođu sve ostale tegobe, pa pacijentu treba vremena da povrati snagu.
 
Članak Kako da znamo da li imamo grip ili koronu se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.