I grip utiče na inteligenciju

Izvor: TvojPortal.com, 12.Sep.2011, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I grip utiče na inteligenciju

Izvor:bizlife
Trudite se da sačuvate zdravlje da biste sačuvali "pamet", izgleda da bolesti koje preležimo utiču na inteligenciju.


Smatra se da nasledni faktor i obrazovanje imaju najveći utocaj na inteligenciju, ali rezultati novog istraživanaja koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Novom Meksiku ukazuju na mogućnost da na inteligenciju u velikoj meri utiče i izloženost infektivnim bolestima, naročito u detinjstvu.
"Razlog tome leži u činjenici >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << da je ljudskom mozgu za funkcionisanje neophodna velika količina energije, naročito u najranijem uzrastu. Kada se razbolimo, organizam više energije 'preusmerava' na imuni sistem, što onda utiče na rad i razvoj mozga i inteligenciju", kaže dr Kristofer Epig.
"Rezultati do kojih smo došli ukazuju da su infektivne bolesti primaran uzrok varijacija u nivou inteligencije ljudi", kaže dr Epig.
Tim naučnika proučavao je dosadašnje teorije o različitim faktorima koji utiču na inteligenciju, uključujući i nasledni faktor, obrazovanje, finansijski momenat, kao i tezu po kojoj je ljudska vrsta napredovala što se više udaljavala od svoje prapostojbine, regije subsaharske Afrike.
Neki naučnici, naime, veruju da što smo dalje od tog dela zemlje koji je bio dom naših davnih predaka, moramo biti sve inteligentniji da bismo preživeli u sve težim i negostoljubivijim uslovima.
Ipak, nakon što su analizirali podatke o nivou inteligencije stanovinika različitih oblasti Amerike, dr Epig i njegov tim odbacili su ove teorije, prenosi "Dejli mejl".
"Savezne države sa najnižim prosečnim nivoom inteligencije imaju više slučajeva obolelih od zaraznih bolesti od onih država sa najvišim IQ prosekom. Na svim analiziranim područjima može se uočiti veza između broja slučajeva zaraznih bolesti u opštoj populaciji i prosečnog nivoa inteligencije", navodi se u studiji.

zdravljebolestigripinteligencijaUniverzitet u Novom Meksiku
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.