Grip zatvorio škole i vrtiće u Vojvodini do 21. februara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2020, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grip zatvorio škole i vrtiće u Vojvodini do 21. februara

Deca u Vojvodini neće ići u školu i u vrtiće od 12. do 21. februara, zbog gripa, saopštio je pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo, a odluka o načinu nadoknade časova biće doneta naknadno.

"Na osnovu preporuke Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u skladu s članom 105. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice doneo je Odluku o privremenoj obustavi rada predškolskih i školskih kolektiva na teritoriji AP Vojvodine zbog široke rasprostranjenosti virusa gripa", saopštio je Sekretarijat.

Pokrajinski sekretar Zoran Gojković rekao je da su u ovom periodu naročito česte akutne respiratorne infekcije, koje su posebno opasne.

"Ovo je prva mera na trenutnu situaciju u Vojvodini. Pratićemo i dalje trend i rast virusa. Ako se intenzitet virusa pojača, imamo na snazi i sledeće mere, a to su zabrane javnih okupljanja i sličnih događaja", rekao je Gojković.

On kaže da je situacija u centralnoj Srbiji nešto bolja, jer su tamo deca na raspustu i van kolektiva.

"Javnost će biti obaveštena kakav će naš stav dalje biti, a sve na osnovu analiza stručnjaka. Prethodne dve nedelje na Institutu za plućne bolesti Vojvodine radi posebna jedinica za hronične bolesnike, kojima je u ovom trenutku najteže", rekao je Gojković.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, tokom današnje posete Institutu u Sremskoj Kamenici, rekao je da će naknadno biti odlučeno kako će deca nadoknaditi ovo gradivo, ali da to "ne bi trebalo da bude problem".

Inače, do sada je zabeleženo ukupno 979 slučajeva oboljenja sličnih gripu u Vojvodini, kod svih uzrasnih grupa, što je skoro dvostruko više u odnosu na prethodni period nadzora, kada je bilo 587.

Oboljenja slična gripu, kažu lekari, najčešće se registruju kod dece uzrasta od pet do 14 godina. Ipak, kažu, grip se javlja i kod odraslih.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Mihalj Njilaš izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da ovu odluku moraju da poštuju sve vaspitno-obrazovne ustanove na teritoriji AP Vojvodine, kako državne, tako i privatne.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U Vojvodini prijavljena epidemija gripa

Izvor: Pančevac-online.com, 11.Feb.2020

Tokom 19. nedelje nadzora nad gripom, u Vojvodini je registrovan visok prag intenziteta virusa gripa i rastući trend incidencije oboljenja sličnih gripu...Prvi put tokom ove godine intenzitet virusa gripa iznad epidemijskog praga registrovan je na teritoriji pet okruga u AP Vojvodini, što ukazuje...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.