Ginisov rekorder: Već 40 godina živi sa presađenim srcem

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 14:54

Ginisov rekorder: Već 40 godina živi sa presađenim srcem

Pacijent sa transplantiranim srcem, operisan u Engleskoj 1984. godine, zvanično je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Bert Jansen (50) iz Holandije živi skoro 40 godina sa donorskim srcem presađenim u londonskoj bolnici Harefild.

Nakon što je sa 17 godina razvio simptome slične gripu, Jansenu je dijagnostikovana kardiomiopatija, zadebljanje srčanog mišića, koje ga sprečava da pumpa krv u telu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Jansenov kardiolog u Holandiji bio je povezan sa bolnicom Harefild u Londonu i pionirom transplantacije srca, profesorom Magdijem Jakubom, koji je izvršio operaciju 6. juna 1984. godine, kada je pacijent napunio 18 godina.

U to vreme srca se u Holandiji još nisu presađivala.

"Sve je prošlo veoma brzo. Samo nedelju dana nakon dolaska u Harefild, dva srca su postala dostupna nakon velike saobraćajne nesreće u Londonu", rekao je Jansen, prenosi Bi-Bi-Si.

Ginisov rekorder: 40 godina živi sa presađenim srcem

Kako je naveo: "Jedno srce se poklopilo i presađeno je".

"Kao što su mi doktori rekli 30 godina kasnije, mora da je savršeno odgovaralo", dodao je on.

Jansen je rekao da mu je novo srce omogućilo da ubrzo "živi kvalitetnim životom". Igrao je tenis i odbojku i radio je puno radno vreme.

Oženio se Petrom 1996. godine, dobio sinove Gvida i Ivu, a danas se čak bavi i paraglajdingom.

Njegova operacija je bila 107. te vrste u Harefildu. Prvi ju je izveo ser Magdi Jakub 1980. godine i centar je od tada presadio na hiljade srca.

"Fantastična je vest da jedan od naših ranih pacijenata nastavlja da živi punim i srećnim životom tako dugo nakon transplantacije", rekao je dr Fernando Risgo Gil, kardiolog i šef službe za transplantaciju srca u bolnici Harefild.

Na listi za transplantaciju u Velikoj Britaniji prošle nedelje bilo je 7.314 odraslih, uključujući 248 pacijenata mlađih od 18 godina, prema podacima NHS.

"Nažalost, mnogi od ovih ljudi će umreti čekajući jer u ovoj zemlji imamo nedostatak donora", upozorio je dr Gil i dodao da se nada da će Bertova priča poslužiti kao podsticaj ljudima da razmisle o tome da se registruju kao davaoci organa, i da tako nekom daju novi život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ginisov rekorder: 40 godina živi sa presađenim srcem

Izvor: B92, 10.Feb.2024, 09:04

Pacijent sa transplantacijom srca, operisan u Engleskoj 1984. godine, zvanično je ušao u Ginisovu knjigu rekorda...Bert Jansen (50) iz Holandije živi skoro 40 godina sa donorskim srcem presađenim u londonskoj bolnici Harefield...Nakon što je sa 17 godina razvio simptome slične gripu, Jansenu je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.