Francuzu vakcina oštetila mozak

Izvor: Vesti-online.com, 14.Nov.2009, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzu vakcina oštetila mozak

U Francuskoj se pojavio prvi pacijent koji je imao neželjenih posledica od vakcine protiv novog gripa. U pitanju su komplikacije na koje su pojedini stručnjaci upozoravali, a radi se o retkoj bolesti perifernog nervnog sistema, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Parizu.

Prof. dr Iva Berisavac

Francuzi primaju vakcinu njihovog farmaceutskog giganta "Sanofi-Pastera", čiji proizvod Srbija kao siromašna >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zemlja nije mogla čak ni da naruči, jer je trebalo čitav iznos uplatiti unapred.

Neurohirurg profesor dr Iva Berisavac, načelnih neurohirurgije KBC-a Zemun, kaže da je upala perifernih nerava u medicini poznata kao "Gijen-Bareov sindrom" i da se ne radi o zanemarivom poremećaju.

- Vezuje se za prisustvo virusa i bakterija. Bolest nije naivna. Leči se, ali ostavlja trajne posledice na motorički sistem. Zavisno od lokacije, može doći do oduzetosti jedne ruke, jedne noge ili ruke i noge - objašnjava profesor Berisavac.

- Vest iz Pariza za nas nije bila iznenađenje. I ta posledica nalazi se na listi neželjenih kontraindikacija. Ne pominjemo je često, jer znamo da će to biti retka pojava, odnosno eventualno jedan slučaj na milion vakcinisanih. Ipak, to je na milion izlečenih, priznaćete, zanemarljiva pojava.

Biće i ubuduće kontraindikacija, i to nekih drugih, ali to neće umanjiti višestruku korist od primljene vakcine koju preporučujem kao najbolju prevenciju i odbranu od A-H1N1virusa - objašnjava za "Vesti" dr Veljko Đerković, član Radne grupe za suzbijanje svinjskog gripa u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.