Epidemija gripa prijavljena u četiri okruga

Izvor: RTS, 12.Feb.2019, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija gripa prijavljena u četiri okruga

Posle Niša, Pirotskog i Zlatiborskog okruga, epidemija gripa juče je prijavljena i u Moravičkom okrugu. U Čačku noćas je preminula starija žena najverovatnije od posledica gripa. Na intenzivnoj nezi čačanske bolnice nalazi se šest pacijenata.
Prema informacijama Instituta "Batut", od posledica virusa gripa u Srbiji do sada je umrlo 18 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ljudi, a prijavljeno je oko 85.000 građana sa oboljenjima sličnim gripu. Među prijavljenim slučajevima najviše je dece uzrasta do četiri godine. Starija žena koja je u teškom stanju i sa znacima respiratorne infekcije juče primljena u Opštu bolnicu u Čačku, preminula je tokom noći.
"Borba za njen život je u toku kasnih noćnih sati, nažalost, izgubljena. Reč je o starijoj pacijentkinji, 86 godina, hroničnom bolesniku, znači već je imala bolesti koje su kompromitovale novonastalu situaciju", objašnjava dr Biljana Kočović, portparol Opšte bolnice u Čačku.
Povećan je priliv pacijenata u Opštu bolnicu u Čačku, posebno na urgentnom i grudnom odeljenju. Kod jednog od pacijenata je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa gripa, a za ostale se još čekaju rezultati.
"Dvoje pacijenata su u ozbiljnom zdravstvenom stanju, životno su ugroženi i borba za njihov život traje iz minuta u minut. Kada je o ostalim pacijentima reč, možemo da kažemo da je napravljen korak unapred, ka poboljšanju. Međutim, njihovo stanje je i dalje ozbiljno", kaže dr Biljana Kočović, portparol Opšte bolnice u Čačku.
U čačanskoj Opštoj bolnici posete su zabranjene od juče. U Moravičkom okrugu laboratorijski je potvrđen virus gripa kod tri pacijenta. U Šapcu broj pacijenata sa simptomima sličnim gripu povećan je za trećinu u odnosu na prošlu sedmicu. U 17 od 24 laboratorijska uzorka potvrđen je virus AH1 i AH3. Ima hosptalizovanih pacijenata ali niko nije životno ugrožen. Manje pacijenata nego juče je trenutno na infektivnom odeljenju užičke bolnice . Četrdesetoro ih je obolelo od gripa, 5 pacijenata na intenzivnoj nezi je životno ugrožena na aparatima za disanje. U novopazarskoj Opštoj bolnici uvedena je zabrana poseta. Zbog sumnje na grip hospitalizovano je 5 pacijenata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.