Raste broj obolelih od gripa u Čačku, šest pacijenata u teškom stanju

Izvor: RTS, 12.Feb.2019, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj obolelih od gripa u Čačku, šest pacijenata u teškom stanju

Posle Niša, Pirotskog i Zlatiborskog okruga, epidemija je juče prijavljena i u Moravičkom okrugu. Broj obolelih od gripa u Čačku raste naročito u prethodne dve nedelje. Starija žena koja je primljena u čačansku bolnicu juče popodne preminula je tokom noći. Na intenzivnoj nezi je šest pacijenata, od kojih je dvoje životno ugroženo.
Povećan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je priliv pacijenata iu Opštu bolnicu u Čačku, naročito u službu grudnog odeljenja i urgentne službe. Na odeljenju intenzivnog lečenja je šest pacijenata – četiri pacijenata su na mehaničkoj ventilaciji i u veoma teškom su zdravstvenom stanju a dva pacijenta su životno ugrožena i pod neprekidnim su nadzorom.

Portparol Opšte bolnice u Čačku doktorka Biljana Kočović rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je zdravstveno stanje pacijenata na intenzivnoj nezi uglavnom nepromenjeno.
"Dvoje pacijenata su u ozbiljnom zdravstvenom stanju, životno su ugroženi i borba za njihov život traje iz minuta u minut. Kada je o ostalim pacijentima reč, možemo da kažemo da je napravljen korak unapred, ka poboljšanju. Međutim, njihovo stanje je i dalje ozbiljno", ističe dr Kočović.
Kod jednog od pacijenata je i laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa gripa, a za ostale se još čekaju rezultati.
Sinoć je u čačanski bolnicu primljena starija žena u teškom stanju, takođe sa znacima respiratorne infekcije.
"Borba za njen život je u toku kasnih noćnih sati, nažalost, izgubljena. Reč je o starijoj pacijentkinji, 86 godina, hroničnom bolesniku, znači već je imala bolesti koje su kompromitovale novonastalu situaciju", objašnjava dr Kočović.
Upitana za kliničku obdukciju dvoipogodišnjeg mališana koji je u subotu preminuo u čačanskoj bolnici, dr Kočović je rekla da će o rezultatima biti obaveštene sve nadležne institucije.
U čačanskoj opštoj bolnici posete su zabranjene od juče u podne. U Moravičkom okrugu laboratorijski je potvrđen virus gripa tipa AH1 kod tri pacijenta.
Prema informacijama Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", od posledica virusa gripa u Srbiji do sada je umrlo 18 ljudi, a prijavljeno je oko 85.000 građana sa oboljenjima sličnim gripu. Među prijavljenim slučajevima je najviše dece uzrasta do četiri godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Još jedna žrtva gripa, preminula žena u Čačku

Izvor: B92, 12.Feb.2019

Čačak -- U Čačku raste broj obolelih od gripa, naročito u prethodne dve nedelje. Preminula žena u bolnici...Prema rečima portparola Opšte bolnice u tom gradu, doktorke Biljane Kočović, starija žena preminula je tokom noći, dok je na intenzivnoj nezi šest pacijenata, od kojih je dvoje životno...

Nastavak na B92...

Epidemija gripa prijavljena u četiri okruga

Izvor: RTS, 12.Feb.2019

Posle Niša, Pirotskog i Zlatiborskog okruga, epidemija gripa juče je prijavljena i u Moravičkom okrugu. U Čačku noćas je preminula starija žena najverovatnije od posledica gripa. Na intenzivnoj nezi čačanske bolnice nalazi se šest pacijenata. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.