Biće mrtvih od novog gripa

Izvor: Glas javnosti, Beta, 29.Avg.2009, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biće mrtvih od novog gripa

BEOGRAD - Epidemiolog Predrag Kon izjavio je juče da je smrtnost od novog gripa ista kao i smrtnost od običnog gripa, ali da se očekuje veći broj obolelih i da će vakcina najverovatnije biti puštena krajem ove godine ili početkom sledeće.

- Ako se dobro organizujemo i uspemo da ostvarimo sve što smo planirali, može se očekivati da se broj smrtnih slučajeva smanji i da ih ne bude, ali je nemoguće reći da neće biti nijednog - rekao je Kon novinarima i Beogradu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Kon, koji je i šef Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije, naveo je da se veliki talas zaraze može očekivati kada je to prirodno, a u Srbiji je maksimum u februaru ili martu, ali da je moguće da se to dogodi i ranije.

Povodom navoda u medijima da se pojavio falsifikat „tamiflua“, leka za novi grip, koji sadrži mišomor, on je rekao da je to, ako je tačno, kriminalna radnja i da se mogla očekivati pojava lažnih lekova.

- Treba kupovati i dobijati lekove isključivo na osnovu recepta lekara i u ustanovama koje su za to zadužene, a oni koji rade u tim ustanovama, trebalo bi da vode računa od koga nabavljaju lekove - rekao je Kon.

Naveo je da će biti dovoljno lekova za teške slučajeve i da građani zbog straha kupuju lekove po svaku cenu, a ne zato što su prinuđeni.

- Vakcina neće stići pre prvog talasa gripa, a očekuje se da će stići krajem ove godine ili početkom sledeće i jasno je da je težište više na dobroj organizaciji i planiranju primarne zdravstvene zaštite i posebno intenzivne nege s ciljem da smanjimo neželjene efekte povećanja ili pojave smrtnih slučajeva, odnosno da izbegnemo smrtnost što je moguće više - rekao je Kon.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.