Izvor: Blic, 29.Avg.2009, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima dovoljno ativirusnih lekova za teške slučajeve novog gripa

Predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje virusa novog gripa dr Predrag Kon izjavio je juče da postoje dovoljne količine antivirusnih lekova za lečenje teških slučajeva obolevanja od novog gripa.

- Dovoljne su količine za tri odsto od ukupnog broja stanovništva za teške slučajeve, a svi ostali mogu da se leče povećanjem vitaminske terapije isto kao kod običnog gripa - rekao je Kon novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pre predavanja o merama zaštite protiv novog gripa koji je organizovala Američka privredna komora u Srbiji. Kon je dodao da je oboljenje izuzetno blago i da se pokazalo kao moguće da neko oboli od novog gripa, a da nema nikakvih tegoba. Ponovio je da je smrtnost od virusa novog gripa nije veća nego kod običnog i da se može očekivati samo veći broj obolelih. Kada je reč o vakcini protiv novog gripa, Kon je kazao da ona neće biti „na raspolaganju” pre prvog jačeg talasa gripa i da je realno očekivati je tek krajem ove ili početkom sledeće godine. Kon je objasnio da je važna dobra organizacija i planiranje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i intenzivnoj nezi kako bi se smanjile neželjene posledice. Upitan da prokomentariše da li je moguće da se na tržištvu putem internet prodaje pojavio lažni „tamiflu” koji sadrži otrov za miševe, Kon je rekao da se „moglo očekivati da će se pojaviti lažni lekovi”.

„Treba kupovati lekove isključivo na osnovu recepta lekara i u ustanovama koje su za to zadužene, a oni koji tamo rade treba da vode računa od koga nabavljaju lekove”, kazao je Kon.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ima dovoljno antivirusnih lekova

Izvor: S media, 28.Avg.2009, 18:20

Predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje virusa novog gripa dr Predrag Kon izjavio da postoje dovoljne količine antivirusnih lekova za lečenje teških slučajeva obolevanja od novog gripa. .."Dovoljne su količine za tri odsto od ukupnog broja stanovništa za teške slučajeve, a...

Nastavak na S media...

Biće mrtvih od novog gripa

Izvor: Glas javnosti, 29.Avg.2009

BEOGRAD - Epidemiolog Predrag Kon izjavio je juče da je smrtnost od novog gripa ista kao i smrtnost od običnog gripa, ali da se očekuje veći broj obolelih i da će vakcina najverovatnije biti puštena krajem ove godine ili početkom sledeće...- Ako se dobro organizujemo i uspemo da ostvarimo sve...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.