Dovoljno vakcina protiv novog gripa

Izvor: RTS, 29.Avg.2009, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dovoljno vakcina protiv novog gripa

Postoje dovoljne količine antivirusnih lekova za lečenje teških slučajeva oboljevanja od novog gripa, rekao epidemiolog Predrag Kon. Stručnjaci očekuju da bi tokom jeseni trećina stanovništva Evrope mogla da bude zaražena virusom.

Predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje virusa novog gripa Predrag Kon izjavio je da postoje dovoljne količine antivirusnih lekova za lečenje teških slučajeva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oboljevanja od novog gripa. Ipak, epidemiolozi upozoravaju da će predstojeća pandemija novog gripa izazvati masovna bolovanja u firmama.

"Dovoljne su količine lekova za tri odsto od ukupnog broja stanovništa za teške slučajeve, a svi ostali mogu da se leče povećanjem vitaminske terapije, isto kao kod običnog gripa", rekao je Kon.

Epidemiolog je dodao da je oboljenje izuzetno blago i da se pokazalo kao moguće da neko oboli od novog gripa, a da nema nikakvih tegoba.

Komentarišući da li je moguće da se na tržištvu putem Interneta pojavio lažni "tamiflu" koji sadrži otrov za miševe, Kon je objasnio da je to kriminalna radnja i da se moglo očekivati da će se pojaviti lažni lekovi.

"Treba kupovati lekove isključivo na osnovu recepta lekara i u ustanovama koje su za to zadužene, a oni koji rade u tim ustanovama treba da vode računa od koga nabavljaju lekove", rekao je epidemiolog.

Kada je reč o vakcini protiv novog gripa, Kon ističe da vakcina neće biti "na raspolaganju" pre prvog jačeg talasa gripa i da je realno očekivati je tek krajem ove ili početkom sledeće godine.

Epidemiolog je objasnio da smrtnost od virusa novog gripa nije veća nego kod običnog i da se može očekivati samo veći broj obolelih.

Postoje sektori koji moraju da funkcionišu uprkos masovnijem oboljevanju, kao što su telekomunikacije, snabdevanje vodom i hranom, finansijske i bankarske ustanove, istakao je Kon i upozorio da usled masovnijeg oboljevanja može doći do otežanog transporta, kao i smanjenja proizivodnje u nekim oblastima.

Evropa se sprema za širenje novog gripa

Zdravstvene vlasti širom Evrope očekuju da bi tokom jeseni trećina stanovništva mogla da bude zaražena virusom novog gripa.

Stručnjaci se uzdaju u bolju informisanost stanovništva o higijeni, i da će vakcine stići što pre, kao i da pandemija neće postati smrtonosnija nego što je dosad bila.

Farmaceutska kompanija "Bakster internešenel" upravo je isporučila Britaniji oko 200.000 doza vakcine, a u Francuskoj je predviđena kampanja informisanja javnosti putem radija, televizije i Interneta o ponašanju koje može da uspori širenje virusa. Slovenija i Austrija imaju slične planove.

Vlada Španije planira da kad vakcina stigne, prioritet za vakcinisanje osim zdravstvenih imaju i prosvetni radnici.

Higijenske mere i informisanje o novom gripu biće visoko na listi školskih prioriteta narednih meseci širom Evrope.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.