Zločin bez kazne

Izvor: Pančevac-online.com, 11.Maj.2015, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zločin bez kazne

Okružni odbor Demokratske stranke Srbije saopštenjem je podsetio da se navršilo dvadeset godina od ofanzive hrvatskih snaga na područje zapadne Slavonije, kada je stradao veliki broj srpskih civila, a nekoliko desetina hilјada njih je napustilo to područje. DSS podseća i na to da, pored brojnih pokušaja, niko od učesnika u toj akciji do sada nije procesuiran pred nacionalnim ili međunarodnim sudovima, bez obzira na to što je u vreme napada to područje bilo pod zaštitom snaga Unprofora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << />
„Operacija ’Blјesak’ je vojno-policijska akcija koju su sprovele hrvatske vojne, paravojne i policijske snage 1. maja 1995. godine, pod rukovodstvom Franje Tuđmana, na teritoriji zapadne Slavonije, koja je bila u sastavu Republike Srpske Krajine, s namerom etničkog čišćenja tog prostora. Za samo 36 sati proterano je oko 30.000 Srba, a dvesta osamdeset troje ih je ubijeno ili nestalo, među kojima 57 žena i devetoro dece. Bilo je pokušaja da se odgovorni za zločine nad Srbima procesuiraju pred nacionalnim sudovima u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, ali to nije odmaklo dalјe od istrage”, navodi se u saopštenju DSS-a.

Z. Sp.

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.