Izvor: Soko-zabava.info, 01.Feb.2018, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdrav život, pre svega!

Brojne polemike vode se oko ishrane. Prema najnovijim istraživanjima sve je veći broj gojaznih i u negde oko trećine ukupnog svetskog stanovništva je gojazno ili ima preteran broj kilograma. Nezdrava hrana može prouzrokovati brojne zdravstvene probleme, pa ne čudi kada nutricionisti savetuju da se doručkuje kao kralj, a da ruča kao što ručaju prinčevi i večera kao siromah, što bi u prevodu značilo da je najvažniji obrok u toku dana zapravo doručak.

Da li doručkujete >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << svakog jutra? Većina ljudi nema vremena ne samo za doručak, nego i za ručak, jer mnogi od posla ne mogu da dignu glavu, pa se onda tek uveče lepo najedu, a onda kreće muka sa kilogramima. Međutim, važno je napomenuti da zdrav doručak čini da se osećamo energično tokom čitavog dana, zato ga nemojte preskakati.

Bez obzira da li više volite da jedete slaniše ili slatkiše ujutru, veliki je izbor hrane pomoću koje možete pripremiti zdrav doručak. Preporuka je da se izbegavaju peciva iz pekara koja sadrže aditiv, ali i da se zaobiđu mesne prerađevine kao što su pašteta, razne salame ili viršle. Mešutim, da biste imali zdrav doručak, možda bi bilo dobro da ga pripremite prema svom ukusu i da u njemu uživate. Ako volite ovsene kaše ili pahuljice, onda sami možete da pripremite kaše sa cimetom, voćem i ovsenim pahuljicama ili dam pomešate različite vrste pahuljica sa voćem i jogurtom.

Kada se pomisli na zdrav obrok, odmah se akcenat stavlja na voće i povrće, meso nikako ne dolazi u obzir, a da tek ne pominjemo različite mesne prerađevine. Svakako, zdrava ishrana podrazumeva namirnice bogate vitaminima i mineralima, a ako se one kombinuju, veoma jednostavno možete spremiti vaš omiljeni specijalitet.

Mnogi do ručka o hrani ni ne razmišljaju, jer se do pauze za ručak popije nekoliko kafa i ispuši nekoliko cigareta, tako da doručak nije potreban. Neko ne stigne da doručkuje od silnih radnih obaveza, pa onda sve to nadoknadi za vreme ručka. Koji god da je scenario u pitanju, treba napomenuti da je zdrav doručak glavni i osnovni obrok, jer zahvaljujući jakom doručku, bolje ćete funkcionisati tokom čitavog dana. Ako niste saglasni sa nama, probajte, pa se i sami uverite da li smo u pravu.

Jeste li pomislili da za doručak pojedete kuvana jaja i voće? Ako nikada ne biste napravili ovakav miks, predlažemo vam da probate kuvana jaja, sveže jagode i banane, jer ćete dobiti lagan i zdrav doručak veomo brzo i lako. Međutim, ljubitelji klasičnog doručka uz kuvana jaja mogu da jedu povrće kao što su paradajz i paprika ili pak da pripreme kajganu sa povrćem kao što tikvice, rukola, krastavci. Zdrav doručak uključuje hranljive sastojke bogate vitaminima i mineralima, tako da se savetuje za doručak i voće bogato vitaminima C i A, jer su hranljivi i čine da seosećate poletno i puni elana.

Za šta god da se odlučite, bilo za voćni ili slani obrok, važno je da je zdrav doručak i da ga ne preskačete. Imajući na umu da smo svi mi različiti i da ne odgovara svima isti doručak, prilagodite hranu sopstvenom ukusu.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.