Izvor: Soko-zabava.info, 26.Jan.2019, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto su toplotne pumpe idealne?

Toplotne pumpe sve češće počinju da se koriste u domaćinstivima kod nas. Iako mnogi nisu upućeni u njihov način rada, toplotne pumpe postaju glavni uređaji za rashlađivanje i grejanje u budućnosti. Pored toga što se koriste za grejanje i hlađenje prostora, one se mogu koristiti i za grejanje vode. Svakako, u daljem tekstu pročitajte čemu služe toplotne pumpe i njhove prednosti korišćenja.

Toplotne pumpe u sebi sadrže grejače koji služe za prenošenje toplote. Princip >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << rada toplotne pumpe ogleda se u principu rada frižidera, samo u obrnutom smeru. Kako je poznato da frižider izbacuje toplotu iz sebe u okolinu, toplotna pumpa samo toplotu iz okoline prebacuje u svoj rezervoar sa vodom.

Kako bi efikasno vršile svoju funkciju, toplotne pumpe traže određene uslove. Jedan od takvih ulova jeste i sama lokacija postavljanja toplotne pumpe. Naime, toplotna pumpa mora biti postavljena na mestu gde temepratura ne ide ispod 4.4 ºC, ali i ne ide preko 32.2 ºC. U svakom slučaju, toplotna pumpa bolje će raditi u toplijim nego hladnijim uslovima. Zašto je to tako? U toplotnim pumpama, nalaze se grejači koji rashalđuju prostor u kome rade, jer kao što smo već napomenuli, toplotne pumpe imaju tendenciju da izvlače toplotu iz prostorija u kojima se nalaze.

Trenutno, kod nas na tržištu, podaci govore da se najčešće koriste geotermalne pumpe. To su toplotne pumpe koje toplotu izvlače iz dubine zemlje radi zagrevanja neophodnog prostora. Kada je u pitanju rashlađivanje, tokom letnjeg perioda, ove pumpe izvlače toplotu iz unutrašnjosti prostorija koje je neophodno rashladiti. Postoji više vrsti ovih pumpi u zavisnosti od izvora energije za napajanje. To su: toplotne pumpe voda-voda; zemlja-voda i vazduh-voda.

Druga često birana toplotna pumpa jeste toplotna pumpa za vodu. Najčešće se ovakve pumpe postavljaju u blizini reke ili jezera. Ukoliko se odlučite za ovaj sistem, preporučujemo vam da prethodno potražite dozvolu za korišćenje vodenih rezervi.

Na prvi pogled, ova investicija delovaće skupo. Međtuim, kako sezone grejanja i hlađenja budu prolazile, shvatićete da nije moglo biti isplativije, jer tokom njihovog korišćenja, električna energija se veoma malo utroši. Svakako, prilikom kupovine grejača, potrebno je da obratite pažnju na vrstu goriva koje koriste, raspoloživost, faktor energije i ukupne troškove.

Za početak, potrebno je toplotne pumpe instalirati na pravilan način kako bi one mogle uspešno da obavljaju svoju funkciju. Za takve instalacije potrebne su osobe od iskustva, kako uspešna instalacija zavisi od različitih faktora kao što su klima, građevinski propisi i sigurnost i slično. Iz navedenih razloga, postarajte se da instalaciju obavi kvalifikovano i strično lice. Dalje je potrebno održavati toplotnu pumpu redovno. Ukoliko se pridržavate usputstava za održavanje, vaša pumpa će vas dugo služiti, sa istom efikasnošću kao i prvog dana.

Pored toga što štede električnu energiju, toplotne pumpe su ekološki uređaji koji ne zagađuju okolinu. Takođe, tokom svog rada ne proizvode buku niti druge neprijatne zvuke. Ne stvaraju prljavštinu u vidu gareža, pepela, niti zauzimaju prostor u vašem domu. No bez obzira na sve idelane prednosti, postoji i jedna “velika” mana. Naime, iako se sve više koriste, toplotne pumpe na našim prostorima još uvek nisu toliko zastupljene, te ukoliko se pokvare, nastaje problem kako naći pravog majstora.

Stoga, iako proivođači tvrde da im je životni vek dug, pre nego što ih nabavite, postarajte se da pronađete i dobrog servisera za popravku ukoliko nekad bude zatrebala.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.