Violina – instrument vredan pažnje

Izvor: 025info.rs, 27.Jan.2015, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Violina – instrument vredan pažnje

Prema nekim istraživanjima, instrument koji odaberemo da učimo odražava naše lične osobine. Ako je verovati ovakvim studijama, onda su osobe koje biraju violinu inteligentne, kreativne i vredne, jer upravo su te tri osobine neophodne da biste savladali sviranje na ovom instrumentu. Violina predstavlja odličan izbor instrumenta, jer za razliku od mnogih drugih, nije ju teško priuštiti, mnoge muzičke škole imaju odsek upravo za violinu, a mogućnosti za kasnije usavršavanje i napredovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << u vidu srednje muzičke škole ili muzičke akademije postoje u našoj zemlji. Takođe, električne verzije ovog instrumenta postaju sve popularnije za klupske svirke.

Nije lako utvrditi kada su nastale prve violine . Već u desetom veku pojavili su se u Evropi instrumenti nalik na današnje violine. Bili su sličnog oblika, i takođe su se svirali uz pomoć gudala. Međutim, preteča današnje violine nastala je na prelazu iz 15. u 16. vek na samom severu Italije.

U početku, violina je služila kao prateći instrument, dok su prvi muzički komadi napisani upravo za ovaj instrument nastali tek u 17. veku. Interesantno je da su violinu retko svirali cenjeni muzičari. Bili su to većinom nepismeni zabavljači ili sluge, a razlog je bio taj što su visoki tonovi violine smatrani nepristojnim i nedostojnim, za razliku od sofisticiranog zvuka viole ili laute.

Pripadnici plemstva koji su voleli dela izvođena na violini bili su retki, ali upravo za njih napravljene su neke od najslavnijih i danas najskupocenijih violina svih vremena. Među poznatim graditeljima ovog instrumentima nalaze se članovi porodica Amati, Stradivari i Gvarneri, poreklom iz Kremone, mesta na severu Italije. Danas se violine starih majstora prodaju na aukcijama širom sveta za sume od više miliona dolara. Neki ih smatraju najboljim instrumentima ikada napravljenim, a čast da na violinama s potpisom neke od ove tri porodice imali su i slavni violinisti kao što su Nikoli Paganini, Jehudi Menjuhin, kao i naš najpoznatiji violinista, Stefan Milenković.

Violina predstavlja najmanjeg člana porodice žičanih instrumenata, u koju još spadaju i viola, violončelo i kontrabas. Samim tim, na violini je moguće proizvesti najviše tonove u odnosu na druge žičane instrumente. Zvuk na violini može da se proizvodi na dva načina: prevlačenjem gudala od konjske dlake preko jedne od četiri žice, ili okidanjem žica prstima.

Ovaj instrument ne zahteva mnogo posla oko održavanja. Osim povremenog čišćenja, najveći deo vremena violinisti i violinistkinje troše na uštimavanje. Veoma je važno da žice na violini budu pravilno naštimane, i da se pre sviranja proveri da li je svaka žica zategnuta taman koliko treba. U početku, ovo umesto učenika radi nastavnik, ali kasnije svaki svirač veoma lako nauči da uštimava svoju violinu.

Svakako, violina ne predstavlja mi malo lak zadatak za nekog ko tek počinje da uči da svira. Međutim, ona pruža veliku dozu satisfakcije onima koji uspeju da je savladaju. Iako je sam početak težak, već nakon savladanih osnova možete da svirate pred (i sa) drugima. Od prvih javnih nastupa u muzičkoj školi pa do koncerata i svirki pred većom publikom, užitak koji pruža sviranje na ovom instrumentu zaista je jedinstven.

Nastavak na 025info.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.