Veliki školski čas

Izvor: Kragujevac.rs, 21.Okt.2015, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki školski čas

U Spomen parku Šumarice, kraj spomenika streljanim đacima i profesorima održan je ''Veliki školski čas'' u znak sećanja na streljane civile u Drugom svetskom ratu. Tradicionalnoj antiratnoj manifestaciji pored brojnih gostiju prisustvovao je Tomislav Nikolić predsednik Republike Srbije, Veroljub Arsić potpredsednik Narodne skupštine Srbije, Bratislav Gašić ministar odbrane i Dragan Popović državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs <<
U znak sećanja na žrtve fašizma u Kragujevcu, izveden je scenski prikaz pod nazivom ''Između neba i zemlje'' po delu ''Nišči'' kragujevačkog pisca Vidosava Stevanovića, koji je režirao Jano Čanji. Muziku je komponovao Zoran Hristić, a nastupili su dramski umetnici iz Kragujevca Marija Vasiljević, Nikola Rakočević, Đorđe Đoković, Dragan Stokić, David Pilipović, Miloš Krstović, Nikola Milojević i Miodrag Pejković. Tekst scenskog prikaza "Između neba i zemlje", ponuđen je kao prozna celina, u kojem se kroz osam ispovednih fragmenata, prepliću i nastavljaju produbljujući priče o individualnim sudbinama streljanih do opštih, univerzalnih značenja.

''U ovom za Kragujevac tužnom danu, drago mi je da i posle toliko godina od tragedije, ovoliki broj ljudi s pijetetom dolazi u Šumarice a naročito deca - rekao je Tomislav Nikolić predsednik Republike. Nekada je to bila školska obaveza, a danas kao što smo mogli da vidimo dolaze sami. Deo sam ovog grada, uz te događaje sam odrastao. To sećanje dugo živi u nama. U svakom slučaju Kragujevac ima šta da pamti pa i kad nas ne bude više. Lepo je što mladi nastavljaju tradiciju i neguju sećanje na te žrtve''.

Vence kraj spomenika streljanim đacima i profesorima položili su predstavnici Prve kragujevačke gimnazije, predsednik Nikolić, predstavnici republičke skupštine i Vlade Srbije, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predsednik Skupštine grada Milan Urošević, ambasadori Nemačke, Francuske, Slovačke, BiH, Crne Gore, Kine i Palestine, kao i predstavnici ambasada Ruske Federacije, Izraela, Belorusije i Rumunije, političkih organizacija, verskih zajednica i boračkih udruženja.

Tradicionalnom antiratnom manifestacijom kraj spomenika streljanim đacima i profesorima, Kragujevac je i ove godine svetu poslao poruku mira - da se nikada i nigde ne ponovi zločin kakav se dogodio 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu, kada su nemački okupatori u jednom danu streljali više hiljada civila.

Inače, Velikom školskom času prethodio je Moleban koji je služio Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenstva Šumadijske eparhije kao i sveta Liturgija u hramu Svetih kragujevačkih novomučenika.

Prvi put ''Veliki školski čas'' je preveden na znakovni jezik, kako bi manifestaciju mogla da prate i lica sa oštećenim sluhom.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.