VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I BUDUĆNOST ZAPOSLENJA U SRBIJI

Izvor: TimockeVesti.net, 29.Dec.2023, 06:05

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I BUDUĆNOST ZAPOSLENJA U SRBIJI

Beograd, 29. decembar – Prema analizi Fondacije za razvoj nauke (FREN), Srbija se suočava sa značajnim promenama na tržištu rada usled širenja veštačke inteligencije (AI).
Procenjuje se da će oko 70.000 poslova biti podložno potpunoj automatizaciji, dok će skoro 400.000 zaposlenih imati koristi od podrške AI u obavljanju svojih aktivnosti.
Analiza FREN-a ukazuje na zabrinjavajući trend za žene na tržištu rada, koje su podložnije gubicima poslova usled uticaja veštačke >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << inteligencije u poređenju sa muškarcima. Ukupno, 17 odsto registrovanih zaposlenih u Srbiji biće direktno pogođeno implementacijom AI.
Administrativni službenici suočavaju se s najvećim rizikom, gde je čak 82 odsto radnih zadataka u ovom sektoru potencijalno podložno automatizaciji. Sledi grupa inženjera, stručnih saradnika i tehničara sa 27 odsto, dok su stručnjaci i umetnici sa 26 odsto takođe izloženi uticaju veštačke inteligencije.
Javne politike u Srbiji i drugim zemljama sveta moraće se prilagoditi novonastalim izazovima. Planiranje radne snage, obrazovanje i procesi doživotnog učenja, kao i socijalne sigurnosne mreže, trebaće prilagodbe kako bi se upravljalo promenama koje donosi veštačka inteligencija.
Analiza FREN-a ukazuje na problem nedostatka podataka o zaposlenima na četiri cifre međunarodne standardne klasifikacije zanimanja. Republički zavod za statistiku, na osnovu podataka Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, trebao bi obezbediti ove podatke kako bi se omogućila potpuna analiza uticaja veštačke inteligencije na tržište rada u Srbiji.
Sa porastom usvajanja AI tehnologije, kako globalno, tako i u Srbiji, dolazi do stvaranja novih radnih mesta koja će zahtevati posebne veštine. McKinsey izveštava da je učešće kompanija koje koriste AI poraslo sa 20 odsto u 2017. na 50 odsto u 2022. godini.
Učešće zaposlenih u Srbiji pod potencijalnim uticajem unapređenja poslovanja iznosi 13,5 odsto, dok je procenat onih čiji će se poslovi potencijalno potpuno automatizovati 2,4 odsto. Analiza naglašava da će uz gubitak radnih mesta doći i do stvaranja novih, poput inženjera modela, dizajnera interfejsa, kreatora sadržaja za veštačku inteligenciju, kustosa i trenera podataka, kao i specijalista za etiku i upravljanje.
Uprkos izazovima, FREN sugeriše da pravilnim prilagođavanjem i usmeravanjem resursa, Srbija može iskoristiti potencijal veštačke inteligencije kako bi unapredila radnu snagu i ekonomiju.
Članak VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I BUDUĆNOST ZAPOSLENJA U SRBIJI se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.