Uručeni sertifikati personalnim asistentima

Izvor: Kragujevac.rs, 04.Nov.2015, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručeni sertifikati personalnim asistentima

U prostorijama Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom, Milena Stojanović, predsednica Centra, uručila je sertifikate Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu. Ove godine u okviru projekta ''Servis personalne asistencije za kvalitetniji život osoba sa invaliditetom'' 11 lica pohađalo je i uspešno završilo obuku za personalnu asistenciju. Po akreditovanom programu Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, projekat već drugu godinu zaredom Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << u saradnji sa Centrom za socijalni rad “Solidarnost“ i podršku grada Kragujevca uspešno sprovodi.

Ove godine 11 lica pohađalo je i uspešno završilo obuku, tri lica su angažovana u okviru projekta ''Servis personalne asistencije'' a još osmoro je, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, selektovano da završe obuku. Kragujevac danas ima 20 osoba koje poseduju sertifikat za pružanje usluge personalne asistencije - rekla je Milena Stojanović i dodala da taj broj bi trebalo da bude daleko veći kako bi osobe sa najtežim stepenom invaliditeta i osobe koje su visoko zavisne od podrške drugih lica bile nezavisnije i samostalnije u zadovoljavanju potreba svakodnevnog života.

Posao personalnog asistenta je utoliko specifičan jer osobama koje imaju sto odsto telesnog oštećenja pružaju podršku i pomoć u obavljanju svakodnevnih životnih potreba a to doprinosi kvalitetu života osoba sa invaliditetom. Uslugu personalne asistencije ostvaruju korisnici koji primaju uvećani dodatak za tuđu negu i pomoć i zavisni su od podrške drugih lica. Moraju da budu punoletni, da imaju sposobnost samostalnog donošenja odluka a pre svega da su aktivni, radno angažovani, uključeni u obrazovni sistem ili u rad udruženja i drugih vidova društvenog angažovanja - objasnila je predsednica.

Ugovorom o realizaciji projekta koji je grad Kragujevac podržao sa 1 145 792 dinara na konkursu za sufinansiranje projekata udruženja i organizacija u oblasti socijalne zaštite osam osoba sa invaliditetom će u narednih pet meseci imati personalnog asistenta koji će, prema rečima korisnika poboljšati njihov život i život njihove porodice.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Novi personalni asistenti dobili sertifikate

Izvor: Šumadija Press, 05.Nov.2015, 15:33

U prostorijama Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom, jedanaest osoba završilo je obuku za personalnu asistenciju i dobilo sertifikate...Personalnim asistentima sertifikate Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu je uručila Milena Stojanović, predsednica Centra. U okviru projekta “Servis...

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.