Uoči ovogodišnje berbe kukuruza: više brige nego…

Izvor: Pančevac-online.com, 06.Okt.2014, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uoči ovogodišnje berbe kukuruza: više brige nego…

Ove godine su poljoprivrednici suočeni s naizgled paradoksalnom situacijom da je gljivičnih bolesti u kukuruzu bilo manje nego 2013, ali je opasnost od pojave mikotoksina veća nego prethodne sezone. Objašnjenje ovog fenomena koje smo dobili u Poljoprivrednoj stručnoj službi Institut „Tamiš” jednostavno je – velika vlažnost zrna nosi rizik od pojave aflatoksina, pa će ratari morati dobro da ga osuše pre skladištenja.

Radmila Heraković, diplomirani inženjer zaštite bilja >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << u „Tamišu”, kaže kako su stručnjaci te ustanove obavili zdravstvene preglede hibrida kukuruza ranih, srednje ranih i kasnih grupa zrenja, kako bi ustanovili stepen oštećenja roda koji su prouzrokovali insekti, kukuruzno crvenilo, te gljive aspergilus, penicilinum i fuzarijum.

– Zbog promenljivih temperatura i velike količine padavina, koje su obeležile septembar, na hibridima su registrovana oštećenja od kukuruznog plamenca, fuzarijuma, aspergilusa, kao i šteta nastala kombinovanim delovanjem štetočina i gljiva. Ipak, može se reći da je u odnosu na prošlu godinu procenat oštećenja na klipovima manji, jer izrazito kišovito vreme nije pogodovalo razvoju aspergilusa i fuzarijuma. Zapaženo je da je zbog velikih količina padavina došlo do nabubrivanja i klijanja zrna u klipu, što predstavlja defekt kukuruza – rekla je Herakovićeva.

Ona je dodala kako druga generacija kukuruznog plamenca stvara probleme zbog toga što se ubušuje u klip i tako na njemu pravi „rane” na kojima se razvijaju gljive u vidu rozikaste navlake. Naša sagovornica je ocenila da bi štete od gljivica koje stvaraju aflatoksine ove godine ipak trebalo da budu manje, ali je skrenula pažnju proizvođačima da očiste i provetre skladišta, a po mogućstvu obave njihovu deratizaciju i dezinfekciju. Takođe, preporučila je da se kukuruz pre skladištenja obavezno osuši zbog prevelike vlažnosti, kako se ne bi dogodilo da se na njemu mikotoksini razviju naknadno.

Štetočine i gljive prete kukuruzu

Prema rečima tog stručnjaka, trenutna vlažnost kukuruza na njivama je oko 20 procenata, što je previsoko ako se zna da već sa 16 odsto vlage može početi razvoj bolesti na zrnima. Optimalna vlažnost ploda je dva odsto niža, pa kada se svi izneti podaci uzmu u obzir, jasno je da proizvođači imaju dosta briga ove jeseni.

Oni još uvek ne znaju koliko će otkupljivači plaćati ovogodišnji rod, ali im je već jasno da će imati visoke troškove skladištenja, naročito oni s većom količinom robe. Zbog visoke vlage u zrnima neće moći da čuvaju kukuruz kod sebe, već će morati da ga odnesu u silose na sušenje, a ono će biti skuplje jer će duže trajati. Zato se može dogoditi da otkupljivači uhvate paore u „makaze” svih ovih troškova i okolnosti, i uzmu im kukuruz po nižoj ceni od realne. Poljoprivrednici će da gunđaju, trgovci da trljaju ruke, a država će ponavljati kao pokvarena ploča da se ne meša u ovakvu „tržišnu” igru. Sve u svemu, ništa novo pod kapom nebeskom.

D. Vukašinović

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.