Uloga žena u našim ratovima

Izvor: Kragujevac.rs, 02.Dec.2014, 03:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uloga žena u našim ratovima

Doprinos Kola srpskih sestara u srpskim ratovima bila je tema tribine koju je to humanitarno udruženje organizovalo u okviru programa obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata.

Ovo je naš doprinos rasvetljavanju uloge žena u našim ratovima, koje su tokom istorije delile sudbinu svog naroda - rekla je Ljubica Žikić predsednica Mesnog odbora Kola srpskih sestara. To je prilika da govorimo o uzvišenom patriotizmu, dobročinstvu, milosrđu, vrednostima koje su opstajale >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << tokom svih ovih godina. Ljubica Žikić je podsetila da je Kolo srpskih sestara osnovano kao žensko patriotsko i kulturno - prosvetiteljsko društvo 28. avgusta 1903. godine najpre u Beogradu, a samo mesec dana kasnije počeo je sa radom i Mesni odbor u Kragujevcu.

Već od 1906. godine Crveni krst organizovao je kurseve za bolničarke, koje je godišnje pohađalo po 30 žena u našem gradu. Sve članice potpisivale su izjavu da to čine doborovoljno, svesne da će ako dođe do rata u njemu i učestvovati. Nažalost, naša istorija je puna ratova, tako da su 1912. i 1913. najpre u Balkanskim, a potom 1914. i 1915. posle Cerske i Kolubarske bitke članice Kola sprskih sestara dale veliki doprinos negujući ranjenje i obolele od tifusa.

Kolo srpskih sestara predstavljalo je istinsku elitu srpskog društva. Proživljavajući sudbinu svog naroda, kroz teška i smutna vremena, kada je rad udruženja bio zabranjivan, Kolo srpskih sestara je nastavljalo da traje, čvrsto se držeći svoje ideje i verujući u svoju misiju, rekao je Obrad Turković zamenik gradonačelnika Kragujevca. Posebno smo ponosni na činjenicu da Kolo srpskih sestara ima svoju aktivnu podružnicu, sa takvom tradicijom, zbog čega je grad i pomogao štampanje monografije “110 godina rodoljublja, dobročinstva i prosvetiteljstva“.

Na tribini je bilo reči ne samo o članicama Kola srpskih sestara, već i o drugim hrabrim ženama koje su tokom ratova, radile u bolnicama ali i aktivno učestvovale u oružanim sukobima skrivajući svoj ženski identitet muškom garderobom - istakla je sociolog Lela Vujošević.

Najstarije žensko humanitarno udruženje uoči Drugog svetskog rata imalo je 146 odbora u Kraljevini Jugoslaviji i više od 10 000 članica. Njihov rad je zabranjivan, dobar deo dokumentacije uništen, imovina zaplenjena ali je rad obnovljen 1990. godine. Kolo srpskih sestara danas ima 23 odbora širom Srbije u koji je uključeno 2000 žena. U Kragujevcu udruženje broji 50 - tak aktivnih članica.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.