Ujedinjena opozicija Bora: “NEBESKI” UGOVOR O DELIMIČNOJ NABAVCI UGLJA

Izvor: TimockeVesti.net, 09.Avg.2022, 14:47

Ujedinjena opozicija Bora: “NEBESKI” UGOVOR O DELIMIČNOJ NABAVCI UGLJA

Objavljujemo saopštenje Ujedinjene opozicije Bora uz kraće dopune iznete na današnjoj konferenciji za medije i u razgovoru s rukovodstvo koalicije
Svakog odgovornog čoveka u Boru treba da plaši ćutanje ove vlasti o najvažnijim pitanjima. Medijskom manipulacijom (finansira se iz gradskog budžeta) građanima se serviraju poluistinite informacije, obećavaju lepša sela, novi-stari projekti, bolji život na svakom koraku… I poslednja, od pre neki dan, raspodela sredstava za projekte >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << u infromisanju svedoči o tome – novac je opredeljen “svojim, partijskim i sličnim medijima”, onima koji kvalitetom ne zaslužuju ni prebijeni žuti dinar. Oni, čast nekima, od kojih borska zajednica neće imati nikakvu korist niti bilo kakvo poboljšanje infromisanja, naprotiv. Zar naslov u medijima od pre neki dan ne potvrđuje ovu neprikosnovenu istinu: “ Tabloidu Alo i firmi čiji je zastupnik otac Saše Mirkovića najviše medijskih para iz budžeta grada Bora”…? Zar tabloidi takvi kakvi jesu da stvaraju medijsku sliku Bora, industrijskog srca Srbije! Kakva bruka i sramota lokalne vlasti!
Propast javnog sektora odavno prećutkuju. Toplana kao jedno od najvažnijih preduzeća zauzima posebno mesto. Zato tražimo odgovornost za ovu katastrofu. Naša je obaveza kao odgovornih ljudi da upozorimo na probleme.
Najveća odgovornost leži na onima koji vrše vlast. Na one koji jedno pričaju, a sasvim drugo rade. Ranija obećanja vladajuće vrhuške i gradonačelnika Milikića da će solarna, gasna ili toplana na sečku rešiti problem grejanja – na dugom je štapu. Odgovorni su oni koji dozvoljavaju da se ugalj sumnjivog kvaliteta nabavlja preko tašna-mašna firme. Partijski! Nametanje takvog načina poslovanja ne oslobađa odgovornosti lokalnu vlast.
Duže od deset godina vlast koju čini ista ekipa ljudi, uz priveske poput Gradskog odbora stranke „Most“ , to ne dotiče.
I sad zamislite, vlast se u međuvremenu pohvalila da je spremna za grejnu sezonu.
A JKP Toplana Bor je i ove godine pregovaračkim postupkom zaključila Ugovor o kupoprodaji uglja sa firmom UZOR-EKSPORT DOO MLADENOVAC za grejnu sezonu 2022/23. godine. Sa firmom kojoj, do početka saradnje sa Toplanom Bor, prodaja uglja nije bila delatnost. Znači, nema nikakvog iskustva u tom poslu.
Predmet Ugovora je kupoprodaja 30.100,00 tona uglja, odnosno sukcesivna prodaja i isporuka od strane prodavca za iznos od 1.051.639.200,00 (jedna milijarda pedeset jedan milion šest stotina trideset devet hiljade i dve stotine dinara) sa PDV-om. Ogromna cifra!
Interesantno je da je advokatska kancelarija, koja ima ugovor sa Toplanom u iznosu 1,2 miliona dinara godišnje, stavila svoj potpis na prvoj strani ugovora. Zašto nisu uključili gradskog pravobranioca imajući u vidu da grad izdvaja iz budžeta ogromne subvencije za Toplanu? I ne samo Toplanu. Jer, ima se 5 milijardi u budžetu, pa hajde da se razbacujemo subvencijama, poput parole “ima se, može se”. Kako će se nabaviti još 15 000 tona (možda i čitavih 20 000 tona), i po kojim cenama, niko ne zna. Zna se da će ova grejna sezona biti duplo skuplja od prethodne, koja je opet bila preskupa. I sve po leđima građana.
Vlast se, da bi sebe opravdala, žali da je cena uglja tri puta veća nego ranijih godina, čime priznaje da je prošle godine preplatila ugalj. Jasno je da je vezivanjem za „treću ruku“ u snabdevanju ugljem, vlast izgubila druge firme. I zato su sad pod pritiskom. Doduše, nema avansnog plaćanja, ali je cifra veoma, veoma interesantna.
Imajući u vidu kolike su cene ugljeva po ugovoru, ispada da jesu tri puta veće, ali od onih u rudniku. Naime, po izjavi odgovornog lica kompanije RMU “Banovići”, Elvera Salihovića datog AL Džaziri (objavljeno 23.07.2022. godine), tona banovićkog uglja iznosi 91,9 evra?! Kako su onda stigli do tri puta veće cene od rudničke? Očigledno da i dalje traje partijska igranka kod nabavke uglja. Samo što se umesto rudnika “Pernik” sada pozivaju na druge rudnike.
Vlast je ta koja je odgovorna zbog ovog stanja, kao i menadžmenti Toplane i odbornici koji glasaju za negativna poslovanja ovog preduzeća i time „pokrivaju“ vinovnike ovih “poslova”. Kumulirani gubitak, kratkoročne obaveze iz ranijih godina i ogroman gubitak iznad visine kapitala, pokazuje da neko svesno ili nesvesno, svejedno, ubija ovo preduzeće. I to ne od juče. Nažalost!
Zahtevom da svaki korisnik koji želi da se isključi iz sistema daljinskog grejanja, sem izmirenog duga, mora da dobije saglasnost stambene zajednice i taj dokument priloži uz papir za isključenje, rukovodstvo Toplane pokazuje i bezobrazluk. Kao da stambena zajednica isporučuje toplotnu energiju. Pozivaju se na Zakon o stanovanju i održavanju zgrada. Zašto nisu naveli na koji član Zakona se pozivaju?
Posebno je pitanje: Da li su i ranije isključeni ( među njima i veliki broj funkcionera i rukovodilaca iz SNS) , tražili takvu saglasnost? Naravno da nisu.
Članak Ujedinjena opozicija Bora: “NEBESKI” UGOVOR O DELIMIČNOJ NABAVCI UGLJA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.