U SEPTEMBRU POČINJE PRIJAVA ZA SUBVENCIJE ZA ZAMENU STOLARIJE I IZOLACIJU OBJEKATA – KO MOŽE DA KONKURIŠE

Izvor: TimockeVesti.net, 16.Avg.2023, 05:02

U SEPTEMBRU POČINJE PRIJAVA ZA SUBVENCIJE ZA ZAMENU STOLARIJE I IZOLACIJU OBJEKATA – KO MOŽE DA KONKURIŠE

Srbija, 16. avgust – Posle ogromnog interesovanja građana, početkom septembra počinje prijavljivanje za subvencije za zamenu dotrajale stolarije, kotlova i postavljanje izolacije. Maja Vukadinović iz Ministarstva rudarstva i energetike rekla je za RTS da za subvencije mogu da konkurišu svi građani bez obzira na to da li žive u kućama ili stambenim zgradama, kao i da će prijave trajati tokom cele godine.
Posebna savetnica za energetsku efikasnost u Ministarstvu rudarstva i energetike >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << Maja Vukadinović rekla je za RTS da je procedura za prijavljivanje građana jednostavna i da nema promena u odnosu na prethodne godine.
„Mi očekujemo da već u prvoj nedelji septembra bude raspisan javni poziv za građane. To građani mogu da prate na internet stranici jedinica lokalne samouprave. Takođe, mogu da odu u samu opštinu. Mogu pozvati i Ministarstvo. Od građana se očekuje samo da popune obrazac gde treba da navedu podatke o svom domaćinstvu, zatim da navedu mere za koje nameravaju da apliciraju„, navela je Maja Vukadinović.
Dodala je da je potrebno da podnosioci prijave budu vlasnici objekta, a ukoliko nisu vlasnici, treba da dobiju pisanu saglasnost vlasnika, a potrebno je dostaviti i račun za struju za prethodni mesec u kojem se vidi da je potrošnja struje bila najmanje 30 kilovata.
Maja Vukadinović je navela da mogu da konkurišu svi građani, bez obzira na to da li žive u kućama ili stambenim zgradama, a da je potrebno da objekat bude nastanjen, da nije reč o vikendicama.
Građani će moći da konkurišu za zamenu stolarije i kotlova, izolaciju, a prvi put može da se konkuriše i za više mera, a ne samo za pojedinačne.
„Postoji mogućnost da se konkuriše za pojedinačnu meru, kada će nivo subvencija biti niži, do 50 procenata. Pa smo mi, imajući u vidu veliku zainteresovanost građana da promovišemo taj program tako što smo predvideli viši procenat subvencije ukoliko se neko prijavi za više različitih mera„, navela je Vukadinovićeva.
Subvencije za više mera i do 65 odsto Objasnila je da će, ukoliko se neko prijavi za zamenu stolarije i izolaciju, ostvariti subvencije do 55 odsto, a ako se uz to ugrade solarni paneli ili kolektori, subvencije će iznositi do 65 odsto.
Maja Vukadinović je navela da se ove godine prijavila 131 lokalna samouprava, a da njihovo prijavljivanje zavisi od sredstava koja su odvojena za tu namenu.
Dodala je kako u Beogradu u program nisu ušle samo tri opštine – Novi Beograd, Čukarica i Savski venac i da su obećale da će se prijaviti na narednom konkursu.
Govoreći o žalbama, Maja Vukadinović je navela da građani koji nisu zadovoljni mogu da se žale komisijama u lokalnim samoupravama, a da im na raspolaganju stoji i Ministarstvo rudarstva i energetike.
Napomenula je da očekuju veliki odziv, kao i da će građani za subvencije moći da se prijave tokom cele godine.
Izvor: RTS


Članak U SEPTEMBRU POČINJE PRIJAVA ZA SUBVENCIJE ZA ZAMENU STOLARIJE I IZOLACIJU OBJEKATA – KO MOŽE DA KONKURIŠE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.