U BANJU O DRŽAVNOM TROŠKU I SA PRATIOCEM

Izvor: TimockeVesti.net, 06.Jan.2024, 06:32

U BANJU O DRŽAVNOM TROŠKU I SA PRATIOCEM

U cilju poboljšanja društvenog standarda penzionera, Republički Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPIO) je najavio novu inicijativu koja će omogućiti da država snosi troškove za pratioce svakog korisnika koji ostvaruje pravo na pomoć i negu drugog lica. Očekuje se da će ova mera znatno doprineti kvalitetu života penzionera koji su zbog prirode povrede ili bolesti u potrebi za dodatnom podrškom.
Prema informacijama iz Fonda, ove godine se očekuje da će više od 21.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << penzionera dobiti besplatan oporavak, što je značajan porast u odnosu na prethodnu godinu kada je to pravo koristilo oko 15.000 ljudi. Ova promena je deo Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija, koji je usvojen neposredno pred praznike.
Do sada je Fond finansirao isključivo boravak u rehabilitacionom centru za pratioce slepih lica i dece koja su ostvarila pravo na porodičnu penziju, uz ograničenje od 10 dana godišnje. Međutim, najnovijom merom obuhvaćena je šira grupa korisnika koji nisu u mogućnosti samostalno koristiti rehabilitaciju, već im je potrebna pratnja.
U Fondu PIO ističu da pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica imaju samo nepokretni, slepi i osobe koje ne mogu obavljati osnovne životne aktivnosti bez tuđe pomoći, uključujući i one koji su na dijalizi.
Sa novim programom, svi korisnici penzije koji ostvaruju pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica, a koji se prijave i ispune uslove za besplatnu rehabilitaciju, imaće pravo na plaćene troškove za pratioca. Fond navodi da nema dodatnih procedura za utvrđivanje ove činjenice, jer se podatak automatski prikazuje prilikom unosa informacija sa prijave.
U cilju unapređenja društvenog standarda penzionera, u prošloj godini izdvojeno je 698,4 miliona dinara. Prema Pravilniku o društvenom standardu, 85 odsto ovog iznosa, odnosno 593,7 miliona, opredeljeno je za oporavak u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima.
Novi zakon o PIO, koji je stupio na snagu 1. januara 2024, predviđa povećanje sredstava za društveni standard korisnika penzija sa 0,10 na 0,15 odsto izvornih prihoda Fonda, što iznosi 1,24 milijarde dinara. Za finansiranje troškova rehabilitacije planirano je 1,05 milijardi dinara, dok će se 185,58 miliona usmeriti ka kulturnim i sportsko-rekreativnim manifestacijama namenjenim penzionerima. Dodatnih 10 miliona dinara predviđeno je za razvoj socijalnog dijaloga i međunarodne aktivnosti.
Nakon utvrđivanja rang-liste penzionera koji ispunjavaju uslove, biće poznato koliko će pratilaca biti upućeno zajedno sa korisnicima na besplatan oporavak u narednom periodu. Novi program se smatra značajnim korakom ka obezbeđivanju potrebne podrške i nege starijim građanima, čime se doprinosi njihovom boljem fizičkom i emocionalnom blagostanju.
Članak U BANJU O DRŽAVNOM TROŠKU I SA PRATIOCEM se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.