Izvor: Soko-zabava.info, 27.Jun.2022, 13:09

Treći mesec trudnoće je period za prenatalne testove i brigu o zdravlju

Treći mesec trudnoće je vreme za prve prenatalne testove. Za razliku od prethodnih decenija kada su se ovakvi testovi radili samo izuzetno, sada su deo rutinske procedure koja se obavlja u trudnoći.

Na ovaj način čuva se zdravlje mame i bebe, te sprečavaju izvesne neželjene posledice.

Prenatalni testovi mogu otkriti određena zdravstvena stanja koja mogu bebu dovesti u opasnost ako se ne leče na vreme. Postoje dve vrste prenatalnih testovi. To su skrining testovi koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << samo ukazuju na mogućnost postojanja problema. Druga vrsta testova su dijagnostički testovi na osnovu koji se mogu tačno identifikovati problemi u vezi sa rastom i razvojem bebe.

Treći mesec trudnoće obuhvata period od 9. do 13. nedelje trudnoće. U ovom periodu obavljaju se prvi prenatalni testovi. Ukoliko ste uradili kućni test na trudnoću, vreme je da posetite svog ginekologa. Kompletan fizički pregled uključuje karlični pregled, merenje težine i krvnog pritiska, kao i pregled dojki.

Merenje težine, pritiska i testiranje urina ponavlja se prilikom svake posete lekaru, obično jednom mesečno. Na osnovu ovih testova mogu se otkriti određeni zdravstveni poremećaji, kao na primer gestacijski dijabetes i preeklampsija koji se moraju pratiti i držati pod kontrolom.

Nekada je potrebno uraditi i Papa test, odnosno test grlića materice, kao i testove na polno prenosive bolesti (klamidija). Redovni deo procedure su testovi urina na proteine, šećer i znake infekcije.

Na prvom pregledu lekar će utvrditi dan porođaja na osnovu datum poslednje menstruacije i obaviti ultrazvučni pregled. Prenatalni testovi uključuju i testove krvi kojima se utvrđuje krvna grupa i Rh faktor.

Treći mesec trudnoće je rezervisan za prvi skrining test. Ovaj test uključe testiranje krvi radi identifikacije rizika od hromozomske abnormalnosti (Daunov sindrom) ili urođenih srčanih mana. Deo skrining testova je i ultrazvučni pregled. Prvi ultrazvuk se radi od 11. do 14. nedelje trudnoće. Ultrazvučni pregled prati rast i razvoj bebe koji po nedeljama izgleda ovako:

U 9. nedelji razvijaju se sitni mišići i prati se da li je rep kičmene moždine nestao.

U 10. nedelji formiraju se kosti i hrskavica, ruke zajedno sa laktovima počinju da se savijaju.

U 11. nedelji razvijaju se prsti na rukama i nogama, telo se uspravlja a trup se produžava.

u 12. nedelji trudnoće vitalni organi bebe su potpuno formirani i mogu se čuti otkucaji srca.

Od 10. do 13. nedelje može se uraditi i CBS test, odnosno uzorkovanje horionskih resica. U pitanju je testiranje ćelija placente na hromozomske abnormalnosti. Ukoliko je u pitanju rizična trudnoća može se raditi i DNK testiranje kojim se proverava fatalna DNK u krvi majke. Ovaj test radi se od 10. nedelje trudnoće pa nadalje.

Treći mesec trudnoće kod većine trudnica izaziva tegobe koje se ispoljavaju kao:

Pojava i intenzitet simptoma je individualan, kod nekih trudnica ovi simptomi mogu i sasvim izostati a kod nekih mogu biti prilično intenzivni. Zato treba voditi računa i potražiti savet lekara u svim situacijama kada su simptomi toliko naglašeni da remete normalno funkcionisanje a posebno ukoliko se javi dehidracija usled jakog povraćanja, povišena temperatura ili krvarenje.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.