Svetski dan zdravlja se ove godine obeležava pod sloganom „Od njive do trpeze – zdravstveno bezbedna hrana”

Izvor: KovinEkspres.rs, 03.Apr.2015, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan zdravlja se ove godine obeležava pod sloganom „Od njive do trpeze – zdravstveno bezbedna hrana”

7. april, Svetski dan zdravlja, kao jedan od značajnih datuma iz Kalendara javnog zdravlja ove godine posvećen je bezbednosti hrane i obeležava se pod sloganom „Od njive do trpeze – zdravstveno bezbedna hrana”.

Bezbednost hrane je oblast javnog zdravlja, kojoj je prioritet akcija za zaštitu stanovništva od rizika trovanja hranom i hranom izazvanih akutnih ili hroničnih bolesti. Nebezbedna hrana može dovesti do niza zdravstvenih problema: dijareje, virusnih bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu KovinEkspres.rs << (prvi Ebola slučajevi bili su uzrokovani kontaminiranim mesom), reproduktivnih i razvojnih problema, malignih bolesti.

Nove pretnje za bezbednost hrane se stalno pojavljuju. Promene u proizvodnji hrane, distribuciji i potrošnji (intenzivna poljoprivreda, globalizacija trgovine hranom, ketering i tzv. brza hrana); promene u okruženju; razvoj novih sojeva bakterija i toksina; antimikrobna rezistencija – sve ovo povećava rizik od kontaminacije hrane. Porast putovanja i trgovine povećava verovatnoću širenja kontaminacije hrane.

Polazeći od činjenice da je bezbednost hrane zajednička odgovornost, Svetska zdravstvena organizacija pomaže i podstiče zemlje da spreče pojavu, na vreme otkriju i adekvatno  odgovore na pojavu bolesti izazvanih hranom.

Svetski dan zdravlja 2015. je prilika da se upozore vladin sektor, proizvođači, distributeri i javnost na značaj bezbednosti hrane, kao i da svako od njih može da doprinese da hrana na tanjiru bude bezbedna za ishranu.

Ciljevi ovogodišnje kampanje povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja su:

- unapređenje znanja o značaju zdravstvene bezbednosti hrane za zdravlje ljudi

- jačanje kapaciteta javnog zdravlja u cilju obezbeđivanja zdravstveno bezbedne hrane i prevencije nastanka bolesti koje se prenose hranom

- unapređenje multisektorske saradnje i programskih aktivnosti u oblasti bezbednosti hrane.

Ključne činjenice

Obezbeđivanje dovoljnih količina zdravstveno bezbedne hrane odgovarajuće nutritivne vrednosti jedan je od osnovnih preduslova za očuvanje i unapređenje zdravlja.

Hrana koja nije bezbedna je ona koja sadrži štetne bakterije, viruse, parazite ili hemijske supstance  i koja može izazvati više od 200 bolesti, u rasponu od dijareje do malignih bolesti.

Dijareje koje su izazvane zagađenom hranom ili vodom predstavljaju uzrok smrti kod oko dva miliona ljudi godišnje, uključujući i decu.

Hrana prelazi više međunarodnih granica, od mesta gde se proizvodi do mesta gde se konzumira. Dobra saradnja između vlada, proizvođača i potrošača obezbeđuje bezbednost hrane.

Bolesti u vezi sa hranom i ishranom značajno doprinose opterećenju društva bolestima, ometaju društveno-ekonomski razvoj, sistem zdravstvene nege, i štete nacionalnoj ekonomiji, turizmu i trgovini.

Zdravstvena bezbednost hrane u Južnobanatskom okrugu analizirane u Zavodu za javno zdravlje Pančevo:

Na teritoriji Južnobanatskog okruga ukupno na mikrobiološku ispravnost analizirano je 726 uzorka. Neispravnih je bilo 34 uzoraka odnosno 4,7% zbog prisustva aerobnih bakterija, E.koli, Enterobakterija, kvasci i plesni u broju iznad vrednosti definisanih u Pravilniku i Vodiču. Fizičko – hemijskom analizom u okviru ugovorenih usluga i na zahtev korisnika obuhvaćeno je 167 uzorka od kojih je neispravno 13 odnosno 9,49% zbog neodgovarajućeg sastava i deklaracije.

U periodu od uvođenja novog zakona o bezbednosti hrane svake godine raste broj korisnika usluga Zavoda za javno zdravlje Pančevo u oblasti ispitivanja hrane i briseva koji su obavezni u okviru HACCP (HACCP) sistema, čime se povećava i bezbednost hrane na tržištu.

Tabela: Broj uzoraka hrane i briseva u periodu od 2010-2014 godine.

Godina

hrana

brisevi

Mikrobiološko ispitivanje

Fiz. – hemijsko ispitivanje

2010

669

161

1563

2011

593

158

1443

2012

659

173

1537

2013

743

210

1572

2014

726

242

1646

DIREKTOR ZAVODA: Prim. dr Mica Sarić Tanasković

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.