Izvor: Kragujevac.rs, 16.Nov.2018, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan prevremeno rođene dece

Povodom obeležavanja 17. novembra, Svetskog dana prevremeno rođene dece, Krst na ulazu u Kragujevac osvetljen je ljubičastom bojom, budući da je to boja koja simbolizuje ovu temu. Na taj način naš grad se priključio globalnoj kampanji, koja se obeležava širom sveta u cilju podizanja svesti o problemu prevremenog rađanja.

U svetu se, oko 15 miliona dece svake godine rodi pre termina, a milion beba ne preživi. U Srbiji, to je više od 4000 beba godišnje, odnosno 11 svakoga >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << dana. Budući da se rađaju nezrele, ovim bebama je, da bi preživele, neophodna podrška specificnih medicinskih aparata i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih radnika. Uprkos tome, posledice prevremenog rođenja mogu biti veoma ozbiljne i trajne, a prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina.

Brojne organizacije se trude da podignu svest o problemima koji nastaju usled prevremenog porođaja, kako bi se on mogao sprečiti, ali i daju savete majkama kako tim bebama da pruže najbolju negu. Pored pomoći stručnjaka, dragocena im je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. Iz tog razloga, osnovano je Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali Div“ koje pruža podršku roditeljima kroz poboljšanje kvaliteta lečenja i nege prevremeno rođene dece.

Inače, 17. novembra, širom sveta organizuju se aktivosti u cilju podizanja svesti javnosti o problemu prevremenog rađanja i teškoćama sa kojima se susreću roditelji prevremeno rođenih beba. Osim ljubičaste boje, simbol prevremeno rođene dece je i niz od 10 dečijih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizuje jednu prevremeno rođenu bebu od 10 rođenih.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Novi Sad obeležio dan prevremeno rođenih beba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2018, 08:16

I ove godine, Udruženje "Mali div" se pridružuje aktivnostima kojima se obeležava 17. novembar, Svetski dan prevremeno rođene dece, koji se organizuje širom sveta, u cilju podizanja svesti u javnosti o problemu prevremenog rođenja. Obeležavanje će biti upriličeno na Trgu slobode od 11 do 13...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.