Izvor: Soko-zabava.info, 26.Nov.2021, 16:28

Šta su metalokeramičke krunice?

Tokom života zubi se kvare ili oštećuju usled čega dolazi do propadanja njihove kruna pa je zamena neophodna. Umesto potpunog vađenja moguće je postaviti krunice na preostali deo zuba i tako mu vratiti stabilnost i normalnu funkciju.

Šta su to metalokeramičke krunice? Kada se koriste? Kako se održavaju?

Metalokeramičke krunice su sastavljene od metalne osnove i završnog premaza od keramike. Čvrste su i stabilne i fiksiraju se posebnim lepkom na zubni kočić >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << i traju preko 10 godina uz pravilno održavanje.

Savremena protetika nudi rešenja za različite probleme:

Metalokeramičke krunice se mogu postaviti pojedinačno ili u nizu pa su odlične za nadoknadu pojedinih zuba, ali i pravljenje totalne proteze. Sastavni su deo izrade implantata za zube kod kojih se menja i koren i kruna zuba.

Zbog svega navedenog metalokeramičke krunice su nezamenljiv deo protetičkih zamena kada se javi neki problem sa zubima.

Da bi se krunica postavila potrebno je da se zub adekvatno pripremi. Brušenjem se skida oštećeni deo, ali se tako dobija i odgovarajući oblik na koji se nadograđuje metalokeramička krunica. Količina materijala koji ostane je sasvim dovoljna za pravilno postavljanje navlake i njeno čvrsto vezivanje za koren i desni.

Dok se ona ne izradi na pripremljenom zubu se nosi privremena kruna, a onda se pristupa ugrađivanju trajne. Specijalnim lepkom se fiksira krunica na mesto i to je čitav posao koji potpuno transformiše osmeh.

Podloga je čvrsta, od zlata, titanijuma ili drugog materijala, a keramika predstavlja završni premaz koji je takođe izuzetno otporan, kao prirodan zub pa ne postoji bojazan da će doći do problema pri jelu.

Veštački zub se izrađuje tako da ni po čemu ne odstupa od prirodnih zuba. Oblikom i bojom će u potpunosti odgovarati postojećem nizu i neće se menjati, a održava se potpuno isto kao i prirodan zub i nikakve razlike nema.

Stomatolog će zakazivati redovne kontrole radi praćenja veštačkog zuba, pre svega da se vidi da li postoje sitna oštećenja usled nepravilne higijene i kako izgledaju desni koje su podložnije za razvoj bakterija. Na ovaj način će se svi problemi rešiti na vreme i dok su u začetku i tako produžiti trajanje veštačke, metalokeramičke krunice.

Nedostatak ili problem sa nekim zubom ostavlja velike zdravstvene posledice. Desni se povlače, nepravilno se žvaće hrana, a zub nastavlja dalje da propada. Pravovremenim postavljanjem krunice se sprečava progresija dentalnih bolesti i čuva normalno funkcionisanje cele vilice. Rizik je još i veći jer zubi koji nisu zdravi predstavljaju veliki zdravstveni problem i mogu ugroziti srce jer bakterije kroz krvotok u ustima idu direktno do njega.

Osobe koje reše problem bezubosti imaju više samopouzdanja, osećaju se prijatnije u društvu i nestaje svaki psihički pritisak kao posledica problema sa zubima.

Metalokeramičke krunice su dokazano odličan način zamene sopstvene krune za veštačku. Traju dugo, savršeno imitiraju nedostajući zub i najjeftiniji su model u odnosu na druge verzije navlaka za zube.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.