Izvor: Soko-zabava.info, 09.Feb.2022, 17:16

Šta se sve događa tokom pete nedelje trudnoće?

Prve četiri nedelje trudnoće ne karakterišu nikakve promene u osećajima i postojanju nekih određenih simptoma koji bi mogli da ukažu na to da se žena nalazi u drugom stanju.

Razlog za to je delimično i što kalendar trudnoće ne broji nedelje od začeća, već od datuma poslednje menstruacije. Prema tome, u prvom mesecu je jajna ćelija oplođena tek oko 2 nedelje a to je malo da bi se psetili simptomi.

Mali procenat je trudnica koji u tom periodu i otkrije trudnoću, >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << upravo zbog nepostojanja simptoma, već se za trudnoću sazna ili počinje o njoj da misli usled izostajanja ciklusa koji je karakteristika za petu nedelju trudnoće.

Peta nedelja trudnoće dovodi do brojnih promena, kako u organizmu žene, tako i u razvoju bebe. Najpre, javljaju se bolovi u karličnom delu, u predelu lumbalnog dela kičme, kao i nadutost, grčevi, što su u stvari sve simptomi predmenstrualnog perioda. Ovog puta, međutim, oni nisu uslovljeni redovnim ciklusom, već započetom trudnoćom, zbog čega ciklus izostaje, što je najvažniji simptom zbog kojeg se rade testovi i odlazi kod ginekologa. Međutim, ovo nisu jedine promene koje se dešavaju tokom ove nedelje.

Drugi mesec ili 5. nedelja trudnoće beleže brojne promene. Materica započinje svoj rast i širenje, što uslovljava i pojavu blagih grčeva u stomaku, ali ujedno može usloviti i učestalu potrebu za mokrenjem, tj. učestaliju nego do tad, jer se materica osloni na bešiku i polako je pritiska. Zbog mnogih hormonskih promena može doći i do konstipacije, zbog čega je potrebno da se pije više tečnosti, da se šeta i unosi hrana bogata vlaknima. Kako dolazi do promene u hormonima, oni uslovljavaju i pojavu drugih simptoma.

Povećan progesteron uslovljava pojavu umora, pa 5. nedelja trudnoće uglavnom bude period kada umor počinje intenzivnije da se oseća, kada dolazi do zamora prilikom i najjednostavnijih poslova, ali ti umori kod većine traju tokom prvog tromesečja, mada se može zadržati i sve do kraja trudnoće, što je sasvim uredno i nije razlog bilo kakvoj zabrinutosti, već je simptom koji je očekivan. Hormoni utiču i na promene raspoloženja česte, blagu anksioznost, pojavu naleta energije u trenutku i opet trenutno ostajanje bez energije. Važno je zato umereno se kretati, ali i umereno odmarati, pronaći neki balans koji prija organizmu.

Promena apetita se već javlja u ovom periodu, a 5. nedelja trudnoće je poznata i po tome što se osećaju prve promene na dojkama, koje postaju osetljivije, blago povećane, na šta utiču kako hormoni, tako i priprema organizma za proizvodnju mleka.

Peta nedelja trudnoće je veoma važna za razvoj bebe, tj. embriona kao oblika u kojem se beba u tom trenutku nalazi. Večičina embriona nije veća od dva do tri milimetra, recimo da je veličine zrna pirinča, ali je ovo period kada se razvijaju centralni nervni sistem, odnosno mozak i kičmena moždina započinju svoj razvoj, ali i srce. Razvoj srca je najvažniji kada je 5. nedelja trudnoće u pitanju. Tokom ove nedelje se odvajaju komore, srce počinje da pumpa krv i dobija svoje stabilne otkucaje. Otkucaji srca se , ipak, tada na ultrazvuku retko mogu čuti, već ih on registruje tokom šeste ili sedme nedelje trudnoće.

Razvoj posteljice i pupčane vrpce je prisutan kada je 5. nedelja trudnoće u toku, tek kasnije će se sasvim razviti, a beba nastavlja da razvija ostale organe i njihove sisteme.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.