Izvor: Soko-zabava.info, 30.Nov.2022, 11:17

Šta je i kako se leči vratna diskus hernija?

Kičmeni stub je sastavljen od pršljenova koji štite kičmenu moždinu. Kičma je veza čitave muskulature i svih kostiju. Trpi veliki pritisak i težinu, a kada počne da boli to se oseća duž celog tela i znatno utiče na funkcionisanje.

Diskus hernija je jedno od degenerativnih promena koje uzrokuju druge različite bolesti, a sve započinje sa pomeranjem ili pucanjem jednog od diskusa koji amortizuju pokrete. U zavisnosti gde je problem i simptomi će biti drugačiji, a diskus >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << hernija vrata ima neke svoje jedinstvene karakteristike.

Diskus herniju vrata definišemo kao promenu diskusa na vratnom delu kičme jer je i ovaj deo itekako opterećen što težinom glave, što lošim držanjem tela.

Za rezultat nastaju brojni problemi koji se odražavaju na čitavo telo pa se pomoć potraži pre ili kasnije.

Kod diskus hernije vrata je karakteristična glavobolja, ali i trnjenje i bol duž jedne ili obe ruke, bol u vratu i ramenima. Događa se i da se povremeno gubi osećaj, a bol je sevajuća, tokom izvođenja pokreta, ali kako bolest napreduje, bol će se javljati i tokom mirovanja.

Vratni deo kičme ima mali broj pršljenova, ali glava je teška oko 5 kg, pa se na to doda i nepravilno držanje kičme i degenerativne i promene će se javiti pre ili kasnije.

Operativno rešenje je poslednja opcija kada se obim pokreta drastično smanji, a bol toliko pogorša da je normalno funkcionisanje toliko onemogućeno.

Pre toga je važno da se radi na lečenju putem fizioterapije – kineziterapijom, aparatima, masažom i kombinacijom onih procedura koje će doneti najbolji rezultat.

Fizijatri moraju pratiti stanje tokom lečenja jer se vrlo lako može napraviti veća šteta. Cilj je da se kičma oslobodi pritiska, a mišići ojačaju dovoljno da se kičma drži u normalnom položaju, a kičmeni pršljenovi ne pritiskaju nerve.

Svakom pacijentu se individualno propisuje tretman, ali obično sadrži ultrazvučnu terapiju, terapiju magnetima, trakcioni sto i aparate za snižavanje upale i bola.

Uz to se propisuje i medikamentozno lečenje za brže oslobađanje pokreta pa bi trebalo da se vrlo brzo osete prvi pomaci.

Pravilno držanje kičme je izuzetno važno i za prevenciju, ali i tokom lečenja.

Trebalo bi pravilno savijati kičmeni stub, ne opterećivati leđa, izbegavati duže stajanje u jednom položaju ili sedenje, ali će se individualan plan i program propisati u skladu sa zdravstvenim stanjem svakog pacijenta.

Svakako možete očekivati češće kontrole i povremene fizijatriske tretmane koji će održavati zdravlje koštanog-zglobnog sistema na visokom nivou, a bol se neće vraćati.

Diskus hernija vrata je ozbiljno zdravstveno stanje koje ometa normalno funkcionisanje, a što se više odlaže lečenje to se bol pogoršava. Pokreti postaju znatno ograničeni, a bol je intenzivnija pa se sve teže podnosi.

Ako tegobe traju duže od 2-3 nedelje vreme je da posetite lekara. Lečenje je ne-invazivno i znatno popravlja zdravstveno stanje pa operativni zahvat nije ni potreban.

Fizioterapeuti prave program lečenja u skladu sa zdravstvenim stanjem osobe pa se dobija dobar rezultat u lečenju diskus hernije vrata i donosi vrlo brzo olakšanje i prestanak tegoba.

Brinite o zdravlju kičme i sprečite nastanak i pogoršanje bolesti.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.