Smenjena Nata Mesarović

Izvor: TimockeVesti.net, 21.Feb.2013, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smenjena Nata Mesarović

Skupština Srbije usvojila je danas odluku o prestanku funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Nate Mesarović. Za prestanak funkcije Mesarović glasalo je 138 poslanika vladajuće…
Skupština Srbije usvojila je danas odluku o prestanku funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Nate Mesarović. Za prestanak funkcije Mesarović glasalo je 138 poslanika vladajuće većine, a protiv je bilo 45 poslanika DS i LDP.
Parlament je o prestanku funkcije Mesarović >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << raspravljao na predlog Visokog saveta sudstva (V S S), koji je to predložio na osnovu odluke Ustavnog suda kojom je utvrđeno da odredba zakona po kojoj je izbrana na tu funkciju nije u skladu sa Ustavom.
Mesarović će tako ostati i bez funkcije predsednice V S S, jer je predsednik VKS po funkciji i predsednik V S S. Ona će ipak biti sudija VKS i najverovatnije će nastaviti da se bavi krivičnim predmetima o kojima se u trećem stepenu, odnosno po vanrednim pravnim lekovima raspravlja pred tim sudom.
Poslanici DS I LDP tvrde da je prestanak funkcije Mesarović političko pitanje.
Razlog za prestanak funkcije, kako je objašnjeno, jeste što je učinjena proceduralna greška prilikom izbora, odnosno što je izabrana bez prethodnog mišljenja opšte sednice VKS.
Mesarović je ranije izjavila da ne dovodi u pitanje odluke Ustavnog suda, ali da je pitanje koliko je ta odluka pravni osnov za njeno razrešenje i istakla da vladajuća koalicija može da izglasa odluku "onako kako budu protumačili Ustav i zakon".
Rekla je i da Ustavni sud svojom odlukom ništa ne traži, niti razrešava predsednika VKS, već je samo konstatovao da je neustavna odluka o izboru, odnosno odlučivao je o ustavnosti zakona na osnovu kog je izabrana.
Mesarovićeva je javnosti postala poznata kao sudija Specijalnog suda (Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu), koja je u maju 2007. izrekla prvostepenu presudu grupi optuženih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i osudila ih na višedecenijske kazne zatvora.
Ona je do 1. januara 2008. godine bila upućeni sudija u Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, posle čega je postavljena na mesto v.d. predsednika (ranijeg) Vrhovnog suda Srbije umesto Vide Petrović Škero koja se sada pominje kao mogući kandidat za njenog naslednika na položaju predsednika VKS.
Tokom reforme pravosuđa i nove mreže sudova Mesarović je na funkciju predsednika VKS izabrana u novembru 2009. godine, a kao vršilac dužnosti tu funkciju obavljala je od marta 2009. godine.
Po formiranju VS S 2009. godine, Mesarović je došla i na čelo tog najvišeg pravosudnog organa.
Mesarović je ponela najveći deo reforme pravosuđa, koja je pored nove sudske mreže, selidbe sudova i predmeta, oduhvatila i opšti (re)izbor sudija i često bila u javnosti kritikovana zbog toga.
Pošto ju je predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimir Cvijan optužio da je "glavni nosilac korupcije u pravosuđu", ona je rekla da je ta izjava "čisto mešanje u nezavisnost sudijske vlasti i pravosuđa i pritisak na nju da podnese ostavku".
DS je posle toga podnela krivičnu prijavu protiv Cvijana, jer je, kako tvrdi, kao advokat optuženog u postupku, vršio pritisak na Mesarovićkinog sina, sudiju Posebnog odeljenja Višeg suda Vladimira Mesarovića.
FG_AUTHORS: Timočke Vesti
Read more http://www.prva.rs/sr/vesti/drustvo/story/21865/Smenjena+Nata+Mesarovi%C4%87.html

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mesarović Nata ostala bez plata!

Izvor: Kurir, 21.Feb.2013

Skupština usvojila odluku o prestanku funkcije predsednice VKS, čime je ona ostala i bez 3.000 evra mesečnih primanja..BEOGRAD - Pare ljude kvare...Skupština Srbije usvojila je juče odluku o prestanku funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Nate Mesarović, koja automatski napušta mesto...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.